< Tilbage

Vi skal matche de helt store selskaber på verdensplan18-12-2015 - 18:31

Koncernchef Kristian Hundebøll, DLG, fortæller her mere om planerne med det nye joint venture mellem Lantmännen og DLG

DLG og Lantmännen er klar til at byde de helt store spillere på grovvaremarkedet op til dans. Foto: Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

DLG og Lantmännen er klar til at tage konkurrencen op med de helt store selskaber på grovvaremarkedet med det nye samarbejde i selskabet Lantmännen DLG International, LDI.

 

 - Den finansielle styrke vi nu har sammen, er den ubetinget stærkeste inden for grovvarebranchen i Europa. Det giver os nogle muligheder, som vi ikke kunne klare hver for sig. Nu kan vi matche de helt store spillere på verdensmarkedet som blandt andre Cargill med flere. Det er den liga, vi byder op til dans, så de ikke løber med hele kagen, siger koncernchef Kristian Hundebøll til Grovvarenyt oven på torsdagens nyhed om, at danske DLG og svenske Lantmännen har etableret et nyt joint venture.

 

- Når det gælder klassisk grovvarenhandel satser det nye selskab specielt på opkøbsmuligheder i Frankrig og Storbritannien.

 

- Det er de to europæiske lande, hvor der skulle komme den største vækst i befolkningen og dermed i forbruget af fødevarer. 

 

Samtidig er der ikke sket den konsolidering af grovvarebranchen, som vi har set i blandt andet Danmark. 

Men der vil også være andre europæiske lande, der vil være interessante for os. Det væsentlige for os er, at vi er der, hvor vækstmarkederne er, og det kan også være i Afrika, Sydamerika og i Kina og Kinas nabolande.  

 

- Men når vi kommer uden for Europa, vil det fortrinsvis være markedet for vitaminer og miniraler, der er interessant for os. 

 

Indtjening til ejerne

Kristian Hundebøll understreger, at det primære formål med investeringer sammen med Lantmännen i det nye joint venture er at skabe forbedret indtjening til de to selskabers ejere – henoldsvis danske og svenske landmænd.

 

Kritiske røster blandt landmænd har specielt gennem de seneste par år peget på, at de danske andelsselskaber hellere skulle udbetale større udbytte til deres ejere end beholde overskuddet for at investere i udlandet.

 

- Når vi investerer i udlandet er det for at det giver mulighed for at trække flere penge hjem til vores ejere. Investeringerne skal give et større beløb på bundlinjen, siger koncernchefen, der peger på, at DLG gennem årene har udbetalt over en millard kroner i udbytte til sine ejere – danske landmænd.

 

Kristian Hundebøll siger samtidig, at det nye selskab går efter at overtage sunde virksomheder, der passer ind i kerneforretningen.

 

- Det er slut med at opkøbe nødlidende virksomheder, som der skal bruges al for meget tid og kræfter på at få til at være overskudsgivende. Men jeg vil også understrege, at det nye selskab ikke har brugt en krone endnu.

 

DLG-datterselskabet Kongskilde har efter underskud og en stor nedskrivnning sidste år været sat til salg. Og flere andre selskaber, der ligger uden for den traditionelle grovvarehandel ønsker DLG også at sælge.

 

- Der er flere på vej til salg, men det kan jeg ikke sige mere om nu, siger Kristian Hundebøll.

 

Samarbejdet mellem Lantmännen og DLG berører ikke deres nuværende aktiviteter på hverken det danske eller svenske marked, hvor Lantmännen er direkte konkurrent med det DLG-ejede Svenska Foder.

 

- Vi er også blevet spurgt om vi ikke lige så godt kunne fusionere. Men det ønsker vi ikke at bruge tid og kræfter på. Vi har et godt og solidt samarbejde, der strækker sig tilbage til 2006, hvor vi startede i Baltikum, fra 2008 i Tyskland og fra 2014 i Polen. Så dannelsen af det nye selskab er en naturlig forlængelse af dette samarbejde, siger Kristian Hundebøll.

 

Selskabet Lantmännen  DLG International kommer til at repræsentere en samlet omsætning på cirka 86 mia. kr. DLG omsætter for cirka 60 mia. kr. mens Lantmännen er Sveriges største grovvareselskab og omsætter for cirka 26 mia. kr.

< Tilbage