< Tilbage

Naturligt at dansk maskinbranche bliver landmandsejet som i udlandet13-03-2016 - 22:35

Danish Agro forventer ikke at tjene store penge på maskinsalg i Danmark foreløbig. Til gengæld forventer koncernchef Christian Junker, at landmændene vil spare penge på den lange bane  

 

- Vi kan bare se til vores nabolande, hvor det i både Norge, Sverige, Tyskland, Holland og Østrig er landmandsejede virksomheder, der dominerer maskinhandlen. Vi skal heller ikke holde os udenfor, mener koncernchef Christian Junker, Danish Agro. Foto: Claas.

Af Helge Lynggaard

 

Danish Agro skal fremover repræsentere Claas i Danmark, Sverige og Norge. Det oplyste partnerne i mandags, og dermed går Danish Agro for første gang ind i maskinhandel i Skandinavien. 

 

I Finland, Polen, Tjekkiet og Estland er Danish Agro meget aktiv i maskinhandel, og havde i 2015 en samlet omsætning på maskinhandel på 1,8 milliarder kroner.

 

Ikke siden DLAM lukkede i 1980’erne, har danske landmænd gennem andelsejede virksomheder stået for maskinhandel. 

 

Men koncernchef Christian Junker, Danish Agro, er sikker på, at det er den rigtige beslutning, som Danish Agro nu har taget.

 

- Maskinbranchen står overfor nogle strukturelle ryk, som minder meget om grovvarebranchen for 20-25 år siden. Der er blevet færre landmænd, som køber færre maskiner. Til gengæld skal traktorerne have flere hestekræfter og mejetærskerne skal være bredere. Men vi er nødt til at erkende, at vi ikke kan have omkring 200 maskinhandlere, der tilsammen sælger 235 mejetærskere på et år, påpegede koncernchef Christian Junker på Danish Agros Stakeholder Meeting i København onsdag eftermiddag.

 

Her forklarede han, hvorfor Danish Agro nu vil ind i maskinhandel i Danmark, Norge og Sverige.

 

- På udbydersiden er der blevet færre aktører, så John Deere, New Holland, Claas og Agco vel står for op mod 90 procent af markedet i Vesteuropa. De har udvidet deres sortiment, og de har udviklet den traditionelle traktor til en højteknologisk maskine, som ikke længere kan repareres med en hammer og ambolt, som Christian Junker udtrykte det.

 

- Jeg har ingen forventninger om, at vi kommer til at tjene store penge i de første mange år, men til gengæld kommer landmændene til at spare penge på de effektiviseringer, vi vil stå for via vore investeringer.

 

- Investeringerne skal foretages på nogle få regionale steder, hvor man har det teknologiske udstyr på værkstedet, og hvor man har et udvalg af maskiner, så man kan vise, hvad man kan tilbyde kunderne. En stor del af alle reparationer kan laves ude i marken ved hjælp af servicevogne, og skal der laves noget mere højteknologisk, er det op på en blokvogn og af sted til værkstedet.

 

Ifølge Christian Junker skal forhandlerleddet være stærkere for at kunne matche leverandørleddet.

 

- Man er nødt til at lave en forhandlerstruktur, der kan møde de multinationale selskaber. Der er i dag ikke harmoni mellem størrelse i leverandør/produktionsleddet og forhandlerleddet,  Derfor har vi en rolle at spille her som landmandsejet virksomhed. Vi kan bare se til vores nabolande, hvor det i både Norge, Sverige, Tyskland, Holland og Østrig er landmandsejede virksomheder, der dominerer maskinhandlen. Vi skal heller ikke holde os udenfor, sagde Christian Junker, der understregede, at det er langsigtet projekt.

 

- I Danmark har vi et velfungerende Claas forhandlernet, men selvfølgelig vil der ske noget på den lange bane. Nu handler det om at få et godt og ordentligt forhold til forhandlerne, men det ændrer ikke på, at strukturudviklingen skriger på, at vi skal kigge på det her, sagde koncernchefen.

< Tilbage