< Tilbage

Dansk korn har uudnyttede sunde egenskaber31-07-2013 - 23:04

Dansk korn har uudnyttede sundhedsfremmende egenskaber, der kan være med til at forebygge sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. Det viser en rapport fra Videncentret for Landbrug.

Rapporten fra Videncentret peger på en række konkrete sygdomme, hvor man vil kunne udvikle helt bestemte korntyper til at have en forebyggende effekt. Foto: Dreamstime.

Det korn, der lige nu gror på de danske marker, kan ikke kun bruges til at stille sulten, kornet kan i fremtiden også være med til at forebygge en lang række sygdomme.

Det viser en rapport som Videncentret for Landbrug står bag.

Allerede i dag ved man, at et tilstrækkeligt højt indhold af fuldkorn i kosten kan være med til at forebygge hjertekarsygdom, fedme, diabetes og visse kræftformer. Men rapporten fra Videncentret går et skridt videre og ser på, hvordan man allerede i selve dyrkningen af kornsorter som hvede, byg, rug og havre kan øge indholdet af specifikke sundhedsfremmende stoffer, der kan være med til at forebygge disse sygdomme.

- Rapporten viser tydeligt, at vi skal tænke videre end bare at producere hvede til brød og også se på, hvordan vi ved at udvikle på råvarerne, selve kornsorterne, kan gøre kornet sundere og tilføre det flere sundhedsfremmende egenskaber, siger Morten Haastrup, Landskonsulent hos Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

Landbruget og sundhedsvæsenet skal arbejde tættere sammen

Ifølge Morten Haastrup vil landbruget gerne arbejde tættere sammen med sundhedsvæsenet om at tilpasse råvarerne til samfundets aktuelle behov.

- Jeg tror, at mange landmænd vil se en spændende udfordring i at være leverandører af flere sundhedsfremmende produkter, siger Morten Haastrup.

Rapporten fra Videncentret peger på en række konkrete sygdomme, hvor man vil kunne udvikle helt bestemte korntyper til at have en forebyggende effekt.  ?For eksempel mulighederne for dyrkning af hvede, havre, byg og nogle af de oprindelige hvedearter målrettet forbrugere med glutenallergi.

Og så kan de fire store kornarter, hvede, havre, byg og rug, bidrage til forebyggelse af hjertekarsygdom og indeholder stoffer, der anvendt som fødevareingredienser har potentiale til at kunne bidrage til forebyggelse.

Mere udvikling af kornsorter

Også i forhold til fedme og diabetes, der er et stigende problem over det meste af verden med store sundhedsmæssige konsekvenser til følge, er det oplagt at arbejde med udvikling af korn for at øge indholdet af stoffer, som hæmmer fordøjelsen af stivelse. Der er også belæg for, at visse indholdsstoffer eller kombinationer af stoffer i rug kan bidrage til nedsat insulinsekretion og appetit. Derfor er det oplagt at se på betydningen af sortsvalg og dyrkningsmetoder i forhold til dette.

- Rapporten peger på, hvilke veje vi kan gå og på, hvor de lavthængende frugter er i forhold til at udvikle det høstede korn i en mere sundhedsfremmende retning. Vi vil i de kommende års forsøg arbejde videre med at udvikle kornsorter og dyrkningsstrategier, der giver kornet mere værdi, både for landmanden og for befolkningen som sunde ingredienser i fødevarer, siger Morten Haastrup.

< Tilbage