< Tilbage

AU Foulum vil producere ammoniak til brændstof af vindmølle- og solcelleenergi09-09-2013 - 12:04

 

Et dansk konsortium med blandt andre Agro Business Park og Aarhus Universitet er netop søsat. Forskerne vil til næste år omdanne vedvarende energi til ammoniak med små anlæg på størrelse med et køleskab. Her vil der kunne produceres ammoniak til både brændstof og til gødning i landbruget.

Forskerne arbejder på at vindmøllestrøm kan omdannes til ammoniak, der enten ka bruges som brændstof eller som flydende gødning. Foto: Helge Lynggaard

 

Af Helge Lynggaard

Ammoniak er ikke blot gødning. Ammoniak kan også lagre energi.

Det vil danske forskere nu prøve at udnytte ved at udvikle teknologi, så strøm fra for eksempel vindmøller og solcelleanlæg kan lagres ved at blive omdannet til ammoniak.

Vindmøller og solceller producerer ikke altid strøm på de tidspunkter, hvor der er mest behov for den, og derfor er der meget fokus på at finde de rette lagringsmedier.

Derfor er netop dannet selskabet NH3 Europa ApS, som der står et konsortium bag der omfatter Agro Business Park, Aarhus Universitet og Vitus Bering Innovation Park i Horsens.

Parterne vil til næste år opføre et driftsanlæg som demo-projekt på AU Foulum ved Viborg, fortæller projektleder Henning Lyngsø Foged, Agro Business Park .

Det bliver det første af sin slags i verden. Her skal forskerne producere ammoniak på stedet, udelukkende ved hjælp af vindenergi og ved kun at bruge rindende vand og luft som råmaterialer.

- det bliver ikke noget stort anlæg. Vi regner med at det bliver i køleskabsstørrelse, og det er også den størrelse, der påtænkes i fremtidens produktion af ammoniak fra vedvarende energi, siger Henning Lyngsø Foged.

Ved at udnytte ammoniak, NH3, som lagringsmedie konverteres den elektronisk energi tilflydende brændstof. Den kan lagres eller transporteres  i almindelige metaltanke og den kan enten bruges som brændstof til blandt andet personbiler og lastvogne eller den kan bruges som flydende gødning.

Desuden er NH3 et hundrede procent emissionsfri, og når det bruges som alternativt brændstof er det også fuldstændig CO2 neutralt, fremgår det af en pressemeddelelse om det nye NH3-konsortium.

- Vi er nødt til at finde metoder til at lagre overskudselektricitet. Produktionen af flydende transportbrændstoffer er en udfordring for de samfund, der søger grønne energiløsninger, og brugen af NH3 ser ud til at være vejen frem med nogle interessante konverteringsrater, som sikkert kan forbedres ved at tilføre projektet endnu mere ingeniørvidenskab, siger Moren Dam Rasmussen, viceinstitutleder på Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

Agro Business Park, der skal fungere som sekretariat for NH3 konsortiet, arbejder I forvjen meget med biomasse og miljøteknologi. Her ser Henning Lyngsø Foged store perspektiver I produktionen af ammoniak kan ske I meget små anlæg, som kan sættes op mange steder.

- I dag kender vi ammoniak som flydende gødning og som råvare ved produktion af handelsgødning. Det er et helt nyt perspektiv, at man kan have et skab stående, hvor man kan konvertere energi til et produkt, der kan bruges som brændstof eller som supplement til husdyrgødningen, siger Henning Lyngsø Foged.

I praksis vil det sige, at hvis det går som forskerne håber, så vil landmanden med et par vindmøller og solceller på taget kunne producere sin egen ammoniak som enten kan bruges som brændstof eller som flydende gødning.

 

 

 

 

< Tilbage