< Tilbage

Landboforening etablerer landsdækkende kornhandel 28-03-2013 - 22:48

 

”Kornmatch” vil formidle korn direkte mellem landmænd og springe grovvarebranchen over

Ejvind Andersen er ansat i Kornmatch til at hjælpe køber og sælger med at få handlen udført i praksis. Foto: Agrovi.

 

 Af Helge Lynggaard

 

For første gang går en lokal landboforening nu ind og direkte tager konkurrencen op med grovvarebranchen.

Det sker med den nye landsdækkende kornhandel ”Kornmatch A/S  og Kornmatch.dk, som åbnede tirsdag i denne uge.

Bag Kornmath står rådgivningsselskab Agrovi, der er Nordsjællands Landboforenings rådgivningsselskab.

På Kornmatch.dk kan der formidles kontakt mellem landmænd, der vil købe eller sælge korn. Samtidig har Kornmatch ansat en mægler, der skal sikre, at det hele går rigtigt til.

- Når vi går ind i det her er det fordi vi kan se nogle oplagte muligheder for at holde så mange penge i lommen hos landmændene som muligt. På Kornmatch foregår handlen på en meget gennemsigtig måde i modsætning til i grovvarebranchen, hvor det kan være svært for landmanden at se, hvor pengene forsvinder hen på grund af de mange fradrag, siger rådgivningsselskabets direktør Niels Peter Ravnsborg til Grovvarenyt.

- Kornet behøver jo ikke i alle tilfælde at være tørret ned til 14 procent eller renset, og dermed kan omkostningerne reduceres, siger Niels Peter Ravnsborg.

Kornmatch har ansat en mægler, der blandt andet aftaler det videre forløb med køber og sælger, når de først er blevet enige og har underskrevet en standardkontrakt. 

Niels Peter Ravnsborg. har stor tiltro til, at den nye aktør i kornhandel kan blive en succes.

- Vores rådgivningsselskab har en afdeling i Letland, som rådgiver for dyrkningen af 35.000 hektar. Jeg er sikker på, at vi også kan få formidlingen af en del af det korn, der dyrkes der, siger Niels Peter Ravnsborg.

Ejvind Andersen er ansat som kornmægler hos Kornmatch. Han har 13 års erfaring fra grovvarebranchen .

- Jeg skal forsøge at få enderne til at nå sammen. Det er ikke mig, der sætter priserne, det må køber og sælger selv forhandle sig til rette om, men jeg kan formidle priser og vilkår mellem parterne, siger Ejvind Andersen til Grovvarenyt.

Han leder Kornmatch fra Agrovis kontor i Hillerød, men Ejvind Andersen understreger, at Kornmatch dækker hele Danmark.

- Det er almindelig kendt, at der er kornoverskud på Sjælland og –underskud i Jylland, og derfor forventer jeg, at vi vil se en del handel mellem landsdelene, siger Ejvind Andersen.

- Vi har jo altid set handel med korn mellem naboer, og man kan sige, at vi bare udvider nabokredsen. Det er almindelig foderkorn, der handles på Kornmatch, mens vi lader andre om at stå for handel med for eksempel brødkorn, siger Ejvind Andersen.

 

Gennemskuelig nettopris

- Det er en helt ny måde at handle foderkorn på, er overskriften på forsiden af Kornmatch.dk.

- Traditionelt har kornhandel foregået gennem et grovvarefirma, som fastsætter de forskellige købs og salgspriser, og derefter tillægger sælger omkostninger for rensning, tørring, kvalitetsafvigelse og svind.

Det kan blive til rigtig mange penge for landmanden, og der kan være usikkerhed med hensyn til prøveudtagning og omkostninger til fradrag og svind i partiets vægt. Det laver vi nu om på. 

Hos Kornmatch handler køber og sælger til en gennemskuelig nettopris - den eneste omkostning udover fragt og analyse er 2 kr. pr. 100 kg, som betales af sælger, hedder det videre på hjemmesiden.

< Tilbage