< Tilbage

Danske forskere på vej med nyt våben mod metanudledning fra køer09-11-2019 - 17:54

Fantastisk for erhvervet, hvis det lykkes at stoppe metanudledningen, siger DLGs kvægchef

 

Birgitte Raun, faglig chef for kvægfoder i DLG, glæder sig over nyheden om stoffet X, men gør opmærksom på, at meget kan gå galt når man går fra laboratorieforsøg til praktiske forsøg. Foto: DLG.

Af Helge Lynggaard

 

En af de væsentligste kilder til drivhusgasser er bøvsende køer. Men nu er danske forskere på vej med et nyt stof, der kan reducere dannelsen af metan i vommen hos køer.

 

Det skriver Jyllands-Posten fredag.

 

Det er professor Mette Olaf Nielsen fra Aarhus Universitets Institut for Husdyrvidenskab, der i samarbejde med forskerkolleger fra Københavns Universitet har fundet et stof, der ved at blive tilsat dyrenes foder kan stoppe metandannelsen.

 

Stoffet går indtil videre under betegnelsen X, da forskerne endnu ikke vil afsløre navn eller sammensætning af stoffet. Foreløbig er stoffet afprøvet i laboratorier, men det står overfor at skulle afprøves på levende dyr.

 

Hos Birgitte Raun, der er faglig chef for kvægfoder i DLG, vækker nyheden stor glæde.

 

- Det vil jo være fantastisk for erhvervet, hvis det viser sig, at det kan have den effekt, at det kan stoppe metanudledningen. Køerne er jo lidt udskældte på grund af metan, så det ville være dejligt, hvis vi kunne få lukket den del af debatten ned, siger Birgitte Raun til Grovvarenyt.

 

Selv om hun synes, det er en meget positiv og spændende nyhed, maner hun dog også til forsigtighed.

 

- At komme fra laboratorieforsøg til praksis kan medføre, at et forsøg strander, fordi koens vom er kompliceret, og der derfor sker noget uforudset, siger Birgitte Raun, der håber, at forsøgene lykkes.

 

DLG er med i et andet forsøg for at nedbringe metanudslippet, hvor der anvendes tang - se side 4.

 

- Vi bliver nødt til at sætte ind på flere fronter, for vi har travlt for at kunne opfylde klimamålene. Og det ene skal ikke udelukke det andet, siger Birgitte Raun, der glæder sig over, at det er danske forskere, der er i gang med projektet med X.

 

For kort tid siden kunne Grovarenyt også fortælle om DSM, der er langt med et stof, der i test har vist sig at kunne reducere metanudledningen med cirka en tredjedel.

 

Ifølge Jylland-Posten håber professor Mette Olaf Nielsen, at forskergruppen vil kunne få det nye stof X godkendt hurtigt, hvis testene på levende dyr lykkes. Stoffet er nemlig allerede godkendt af det europæiske fødevareagentur EFSA.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 45, fredag 8. november 2019

 

< Tilbage