< Tilbage

Alverdens kornsorter vises på økologisk kornfestival 05-04-2019 - 17:56

250 udenlandske gæster kommer til kornfestival i juni på Kalø Økologisk Landbrugsskole

 

Anders Borgen og konsulent Tove Mariegaard Pedersen, Seges, ved såningen torsdag. Foto: Martin Stoltenberg Hansen, Seges.

 

Af Helge Lynggaard

 

Der har været gang i såmaskinen i de sidste par dage på Kalø Økologisk Landbrugsskoles marker ved Rønde. Her er der fuld gang i forberedelserne til den økologiske kornfestival, der finder sted den 26. – 28. juni.

 

- Det bliver en meget international festival, hvor der bliver mulighed for at møde hele den økologiske værdikæde lige fra forædlere, landmænd, møllere, bagere og forskere, fortæller chefkonsulent Gustav Bock, Seges Økologi Innovation, til Grovvarenyt. 

 

En del af festivalen er demonstrationsmarken, hvor der er sået parceller med cirka 450 forskellige sorter fra hele Europa.

 

- Der er både mange gamle sorter og mange af de almindelige sorter fra Nordic Seed og KWS, så vi kan sammenligne de gamle og de moderne sorter, fortæller Gustav Bock.

 

De sidste dages såning på Kalø Landbrugsskole supplerer de mange sorter, der blev sået i efteråret, så der er cirka lige mange parceller med vinter- og vårsæd.

 

Demo-marken skal ifølge arrangørerne give inspiration til produktion af nye kornsorter og udvikling af kvalitets kornprodukter.

 

Bag den økologiske kornfestival står Seges, som er med i EU-projektet Cerere. Det er et netværk, der samler praktikere og forskere. 

 

- Desuden er Anders Borgens nordiske netværk for gamle kornsorter medarrangør. De mødes hver år et sted i Norden, og derfor var det oplagt, at de blev en del af kornfestivalen, siger Gustav Bock.

Den tredje medarrangør er en organisation, der hedder LLD.

 

 - Den er etableret som et oprør – specielt i Frankrig og Italien - mod de store forædlingsvirksomheder, som sidder på meget af markedet. Vi har en anden tradition her i Norden, hvor hovedparten af forædlingsvirksomhederne er ejet af landmændene. I mange andre lande har landmændene ingen indflydelse på forædling og rettigheder til sorterne. I disse lande har man derfor haft et netværk af landmænd med egne sorter – det vi kalder landsorter – hvor de selv forædler sorterne, siger Gustav Bock.

 

De tre parter har sammen lavet et program for kornfestivalen, der foruden demo-marken omfatter forskellige workshops om for eksempel mel og bagning, korn og sundhed, brygning og destillation samt traditioner og trends inden for korn.

 

- Det bliver en festival og ikke en konference med udveksling af forsøgsresultater med videre. Det bliver mere afslappet med workshops og hvor folk fra forskelige steder i Europa kommer og øser af deres erfaringer. 

 

- Der kommer folk fra hele verden. Vi regner med at der kommer omkring 250 udenlandske gæster herunder gæster fra både Australien, USA, Canada og Rusland, siger Gustav Bock.

På festivalens tredje dag er der arrangeret busture specielt for de udenlandske gæster til landbrug og virksomheder rundt om i landet.

 

Se mere om kornfestivalen på www.edch2019.com

 

 Artikel fra Grovvarenyt nr. 14, den 5. april 2019

< Tilbage