< Tilbage

Store variationer I høstresultat10-08-2018 - 14:40

I Nordjylland inviterer LandboNord pengeinstitutterne til møde om landbrugets situation

Der er stor forskel på udbyttet - selv inden for de enkelte landsdele. Foto: Søren Kiel Andersen.

Af Helge Lynggaard

 

Det er ikke kun mellem de enkelte landsdele, at der er meget forskel på udbyttet af årets høst. Alene i for eksempel det sønderjyske område er udbyttet meget forskelligt.

 

Det understreges af en rundspørge blandt medarbejdere og folkevalgte i den sønderjyske rådgivningsvirksomhed SLF, skriver SLF på sin  hjemmeside.

 

 - I Midt- og Sønderjylland hører vi om udbytte på cirka 60 procent af det normale, og østpå – hvor der er faldet mere nedbør, og hos de, der har stor vandingskapacitet – hører vi om udbytte op mod det normale.  Så det er meget forskelligt, konstaterer planteavlskonsulent i SLF, Gunnar Jespersen.

 

Det generelle billede er dog, at enten har landmændene en væsentlig udbyttenedgang, eller også har de haft en stor omkostning og arbejdsindsats til vanding.

 

Store forskelle i Nordjylland

Også i det nordjyske er der store forskelle. Og det er blandt andet derfor, at rådgivningsvirksomheden LandboNord har inviteret en række pengeinstitutter til møde.

 

- Vi oplever, at langt de fleste landbrug er påvirkede af den aktuelle situation, som også vil få konsekvenser for produktionen i den kommende sæson. Men der er bemærkelsesværdige lokale og regionale forskelle i likviditet og fodersituation, som man er nødt til at være opmærksom på. Derfor vil vi gerne bidrage med en nuanceret indsigt, som ikke tegner et entydigt billede af et nordjysk landbrug med katastrofeudsigter, siger chefkonsulent Anne-Mette Søndergaard, der har fået positive reaktioner på invitationerne.

 

Husk også de positive sider

Planteavlskonsulent Gunner Jespersen, SLF, gør opmærksom på, at man midt i skuffelsen over udbytte også skal huske, at det er en let og tør høst, som ikke koster nær så meget at få håndteret som en våd og vanskelig høst. 

- Set isoleret fra et planteavlssynspunkt, kan man også glæde sig over, at en del af udbyttetabet kompenseres af prisstigninger, som lige nu ligger ca. 40 procent over niveauet i foråret. Det sidste presser til gengæld husdyrproducenterne yderligere, slutter Gunnar Jespersen.

 

Kvægbrugskonsulent Søren Moesgaard Knudsen og formand Søren Lund-Petersen fra Syddansk Kvæg, konstaterer, at fodersituationen er særlig omkostningstung for mælkeproducenter, der ikke har tilstrækkelig vandingskapacitet. Græsmarkerne er gået i stå, og majsen vil mange steder give et reduceret udbytte.

 

Resultatet bliver, at der skal indkøbes ekstra grov- og tilskudsfoder til høj pris. Og det vil komme til at belaste likviditeten betydeligt hen over vinteren, vurderer de to kvægspecialister.

 

Dyrt foder til billige svin

Smågriseproducent Esben Skøtt bor på østkystsiden, hvor udbyttet har været ca. 80 procent af det normale. Han konstaterer tørt, at kornprisen er steget med 40-50 procent:

 

-Men det får jeg ikke meget glæde af, når jeg skal bruge det dyre foder til at producere alt for billige smågrise, supplerer Esben Skøtt. Han forudser også, at slagtesvineproducenter med lavt kornudbytte vil blive stærkt udfordret på likviditeten. 
 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 32, 10. august 2018

< Tilbage