< Tilbage

To danske universiteter blandt verdens ti bedste til jordbrugsforskning13-09-2017 - 11:45

På en top-500 over universiteter fra hele verden er Aarhus og Københavns universiteter henholdsvis nummer otte og nummer ti.

 

Grøn protein fra græs var et af emnerne, da Aarhus Universitet, Foulum, tidligere på f

 

Den danske jordbrugsforskning er helt i top og klarer sig flot på internationalt plan.

Aarhus Universitet ligger nummer otte og Københavns Universitet nummer ti.

 

Det fremgår af en rangering af 500 universiteter, som netop er offentliggjort.

Indenfor jordbrugsforskning indtages førstepladsen  af Wageningens Universitet i Holland, mens Sveriges Landbrugsuniversitet i Uppsala er nummer fire på listen.

 

Universiteterne rangeres efter en række forskellige parametre. Det er blandt andet antallet af publikationer i internationale videnskabelige tidsskrifter, og hvor ofte publikationerne citeres af andre forskere.

 

Flotteste placering hidtil

En ottendeplads er den flotteste placering, som Aarhus Universitet hidtil har fået på en verdensrangliste over universiteters jordbrugsforskning.

 

- Jeg er ret imponeret over dette. Der er kun fire europæiske universiteter blandt top 10 på globale rankings på området for jordbrug og fødevarer. Forskerne på DCA-området kan være stolte af denne og andre flotte placeringer på forskellige ranglister. Ikke mindst taget i betragtning af, at vi faktisk kun har været et egentlig universitet med ret til for eksempel at uddanne egne ph.d.’ere i ti år, siger Niels Halberg, som er direktør for DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug i en kommentar på DCA’a hjemmeside.

 

Stolt

Professor ved Institut for Agroøkologi på AU Foulum, Lis Wollesen de Jonge, er enig i denne betragtning:

 

- Jeg er meget stolt af vores flotte placering på ranglisten. Jeg tror, en del af forklaringen er, at instituttet har prioriteret forskeruddannelsen højt fra første dag, vi blev en del af Aarhus Universitet. Vi har et meget internationalt orienteret ph.d.-program med omkring 70 indskrevne ph.d.-studerende, der alle bidrager til forskning på allerhøjeste niveau, siger hun.

 

Tiltrækker talenter

Institut for Agroøkologi har afdelinger i Foulum ved Viborg og Flakkebjerg nær Slagelse. Det er steder, som topforskere og elitestuderende ikke nødvendigvis kender. Placeringer i verdenseliten vil derfor kunne anvendes til at tiltrække nye talenter.

 

- Jeg håber, at vi kan bruge placeringen til at kunne tiltrække de allerbedste unge talenter fra hele verden - helt fra bachelor, over ph.d. til postdoc-niveau. Det er dem, der holder pulsen oppe i instituttet; dem, der er fremtiden. Og der er bestemt nok af store globale udfordringer at tage fat på inden for vores forskningsområde, siger Lis Wollesen de Jonge.

 

Nye initiativer

DCA varetager Aarhus Universitets forskningsbaserede rådgivning af Miljø- og Fødevareministeriet. 

Direktør Niels Halberg ser nu fremad på hvilke initiativer, universitetet skal tage for at beholde og forbedre sin position på fødevare- og jordbrugsområdet.

 

- Det er blandt andet vigtigt at sikre god rekruttering på alle de fagområder, som vi skal kunne levere forskningsbaseret rådgivning på. 

 

- Vi skal også blive endnu bedre til at hente forskningsmidler i international konkurrence, især EU-midler. Fakultetsledelsen og institutterne arbejder koncentreret på dette og er meget opmærksom på den globale konkurrence om både forskningsmidler, studerende og talentfulde yngre forskere, siger Niels Halberg.

Academic Rank of World Universities udgives af den uafhængige organisation Shanghai Ranking Consultancy. Mere end 1200 universiteter bliver vurderet hvert år, og heraf kommer de 500 bedste med på ranglisten.

 

 

< Tilbage