< Tilbage

Vestjysk grovvarechef slutter på toppen27-10-2017 - 22:24

Carsten Lauridsen forlader nu den daglige drift i Vestjyllands Andel, som under hans ledelse har udviklet sig fra en lokal til en international grovvarevirksomhed

 

Flere har spurgt, hvorfor jeg ikke tager et par år mere, men jeg synes, det er det rigtige tidspunkt for mig at stoppe nu, siger Carsten Lauridsen, 62 år. Foto: Vestjyllands Andel.

 

Af Helge Lynggaard

 

Gennem mere end 33 år har Carsten Lauridsen været direktør i den vestjyske grovvarebranche. Nu stopper han. Og han gør det på et tidspunkt, hvor Vestjyllands Andel kan præsentere det hidtil bedste regnskab med endnu et rekordoverskud på 133 millioner kroner.

 

- At skulle slutte på toppen med et superregnskab kan man ikke ønske sig bedre, siger Carsten Lauridsen til Grovvarenyt.

 

Som vestjyde er han ellers sparsom med de store ord, men det er tydeligt, at han er meget glad for at slutte på toppen.

 

- Jeg kan kun være tilfreds, siger Carsten Lauridsen, der onsdag aften fremlagde superregnskabet for generalforsamlingen i Vestjyllands Andel.

 

Han er vant til at fremlægge gode regnskaber. Vestjyllands Andel har aldrig afsluttet et regnskabsår med underskud men har til gengæld været i stand til at udbetale pæne overskud til de nu omkring 4.000 medlemmer i Vestjyllands Andel. 

 

Købmandskab og 

vestjysk besindighed

Men hvordan kan det være, at Vestjyllands Andel har klaret sig så godt, når så mange andre grovvareforretninger har måtte give op og er indgået i den ene fusion efter den anden.

 

- Det hænger blandet andet sammen med en blanding af godt købmandskab og vestjysk besindighed, siger Carsten Lauridsen, der aldrig glemmer at nævne, at medarbejderne i Vestjyllands Andel har en stor del af æren for grovvareselskabets gode resultater.

 

- Vi opererer primært i et område, der er præget af en stor animalsk produktion, og vi går aldrig på kompromis med kvaliteten af vores foder. Vi vil gøre en forskel, og det er vi kommet langt med, siger Carsten Lauridsen, der har stået i spidsen for udviklingen fra en lokal til en international grovvarevirksomhed. 

 

Vestjyllands Andel er sammen med Danish Agro medejer af en række danske selskaber inden for produktion og forædling i grovvaresektoren. Desuden er de to parter en væsentlig aktør på det europæiske grovvaremarked – koncentreret i landene omkring Østersøen.

 

- Det har jo vist sig at være en god investering for os. Sidste år havde vi en forrentning af den investerede kapital på omkring ti procent, og hvor kan vi ellers gå hen og få det i dag, spørger Carsten Lauridsen, der sammen med andelshaverne kan glæde sig over, at aktiviteterne i datterselskaber i ind- og udland i de sidste par år har bidraget med omkring 48 millioner kroner årligt.

 

- Nogle medlemmer synes, at vi skulle betale noget mere tilbage, men overskuddet i datterselskaberne bliver i selskaberne, så der er et beredskab til at udvide aktiviteterne.

 

Fusioner 

Carsten Lauridsens karriere startede hos DLG på havnen i Esbjerg, hvor han havde forskellige stillinger efter læretiden samme sted. Efter ti år hos DLG blev han leder af Femvejens Andel i Borris. 

 

- Her byggede vi en foderfabrik i 1987, for vi havde indtil da indkøbt alle foderpiller. Uden at vi havde fået denne egenproduktion i gang tror jeg ikke, vi havde været der, hvor vi er i dag, siger Carsten Lauridsen.

 

Året efter kom Åskov Andel i problemer og måtte fusionere. Den nye fusion fik navnet Skjern Å Andel. 

Senere kommer også Kølkær Grovvareforretning med. Herefter fulgte det store ryk og dannelsen af Vestjyllands Andel, da KFK, Korn- og Foderstof Kompagniet A/S bliver solgt. 

 

Skjern Å Andel og Ringkøbingegnens Andels Grovvareforening fusionerer til Vestjyllands Andel, så de blev i stand til sammen at overtage fire lokale KFK-afdelinger med tilhørende foderfabrik.

 

Voldsom vækst

- Det var en voldsom vækst, for vi gik fra 35 medarbejdere i Skjern Å Andel til nu over et hundrede medarbejdere. Men vi samlede det hele i KFK’s tidligere domicil i Ringkøbing, og det lykkedes over al forventning, siger Carsten Lauridsen.

 

Vestjyllands Andel vokser yderligere i 2010, da Aarhusegnen må smide håndklædet i ringen.

 

- Vi var meget interesserede i at få en foderfabrik til produktion af økologisk foder, og derfor overtog vi grovvareafdelingerne i Sunds og Vildbjerg og købte afdelingen i Tvis af Danish Agro.

 

Senest er Næsbjerg Foderstofforening fusioneret med Vestjyllands Andel.

 

- Dermed har vi nu fem foderfabrikker, og det er ikke én for mange. Der er pres på fabrikkerne fordi vi efterhånden har så mange specialblandinger af foder. Vi kører blandt andet gmo-frit foder på Næsbjergs tidligere foderfabrik i Nordenskov og økologisk foder i Vildbjerg.

 

Det jyske marked

Selv om Vestjyllands Andel er blevet international, ligger det primære marked stadig i det midt- og vestjyske, og Carsten Lauridsen afviser af følge i hælene på andre jyske virksomheder i branchen, der har etableret sig med afdelinger på Sjælland.

 

- Vores foderfabrikker ligger i det midt- og vestjyske, og det er primært husdyrproduktionen, der er vores kerneområde. Man skal passe på ikke at rette fokus på noget, der ikke er noget i. Vi synes Jylland er stor nok til os. Vi holder os ikke til Midt- og Vestjylland, for du vil kunne se vores biler over hele Jylland og Fyn, og vi har endda også nogle økologiske kunder på Sjælland, siger Carsten Lauridsen.

 

Sidste regnskab

Onsdag aften fremlagde han regnskabet på generalforsamlingen i Vestjyllands Andel. 

Det var hans sidste officielle opgave for selve grovvareselskabet. 

 

Nu har hans efterfølger Steen Bitsch taget over med den daglige drift, og Carsten Lauridsen vil ikke længere have sin daglige gang på kontoret i Ringkøbing.

 

Til gengæld fortsætter han i datterselskabernes bestyrelser frem til 1. marts. 

 

I de kommende måneder kører han her parløb med Steen Bitsch, som kan få et nærmere kendskab til de mange bestyrelser, som direktørposten i Vestjyllands Andel indbefatter.

 

Kunne blive tiltrukket 

af bestyrelsesposter

Foreløbig har Carsten Lauridsen ikke konkrete planer for fremtiden, men han vil bestemt ikke afvise, at han godt kunne blive tiltrukket af nogle bestyrelsesposter.

 

- Men ellers bliver det dejligt at få mere tid til familien, som blandt andet omfatter børn og fem børnebørn i alderen et-seks år, som alle bor inden for en radius af ti kilometer. Desuden regner jeg også med at få mere tid til at komme ud med fiskestang og golfkøller, og til foråret vil jeg begynde at cykle igen, siger han.

Artikel fra Grovvarenyt nr. 43-2017

 

 

 

< Tilbage