< Tilbage

Prognoser lover godt for svine-og mælkepriser04-09-2016 - 16:27

Prisprognose for smågrise opjusteres markant

 

De danske mælkeproducenter kan endelig se en lysere fremtid i møde, mener råvareanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom. Foto: Colourbox.

I en prognose for smågrisenoteringen sker der nu en markant opjustering med knap 40 kr. 

 

- Baggrunden er blandt andet, at den kinesiske efterspørgsel på de internationale kødmarkeder har været enorm i første halvår af 2016, skriver Danske Svineproducenter i sit nyhedsbrev.

 

Som følge heraf er de europæiske slagtesvinenoteringer steget kraftigere end nogen havde troet muligt. I oktober 2015 sagde alle store tyske slagterier, at de forventede en gennemsnitlig afregningspris mellem 1,30 og 1,40 euro for 2016. For tiden ligger den tyske slagtesvinenotering på 1,66 euro.

Ifølge Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, kommer opjusteringen af prisprognosen samtidig med, at foder handles til lavere priser i forhold til samme tid sidste år.

 

- Det skønnes at give en øget indtjening på en smågris med yderligere 10-20 kr. afhængig af, hvor stor selvforsyningsgraden for korn er på bedriften.

 

Det giver en dejlig udvikling på kassekreditten, som vi trænger hårdt til, men der skal opbygges egenkapital og sættes gang i investeringer igen, inden jeg tør afblæse krisen i vores sektor, siger Henrik Mortensen.

 

Stigende mælkepris over de næste fem år

I sidste uge vendte udviklingen endelig for danske mælkeproducenter, som for første gang i lang tid oplevede, at Arla hævede afregningsprisen for mælk.

 

- Og der venter flere prisstigninger forude, mener rå-vareanalytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

 

I Effektivt Landbrug onsdag i denne uge slår han til lyd for, at priserne vil fortsætte stigningen i de næste fem år.

Inden nytår forventer han, at prisen vil være over to kroner pr kg mælk, og i løbet af 2017 vil afregningsprisen stiger yderligere, så den rammer omkring 2,50 kr. Frem mod 2020 vil prisen ligge på 2,50-3,00 kr.

Palle Jacobsen mener, at der er tale om en vending i den trend, som ellers længe har præget mælkemarkedet.

 

- Tal for EU-produktionen i juni viste for første gang et decideret fald på 1,9 procent i forhold til året før. Det er ikke meget, men det har enorm betydning. Faldet skal sættes i forhold til produktionsstigninger i de foregående måneder på så meget som tre, seks og i et enkelt tilfælde ti procent, siger han til Effektivt Landbrug.

 

Men det er ikke kun et faldende udbud af mælk, der får priserne til at stige. 

 

Efterspørgslen er samtidig på vej op, fordi indkøberne nu pludselig får travlt med at fylde lagrene op, for i en periode med faldende priser  bliver der kun købt ind til kort tid på grund af forventingern om fortsat faldende priser, forklarer Palle Jakobsen ifølge Effektivt Landbrug.

< Tilbage