<

Danish Agro øger fokus på IT-sikkerhed efter hackerangreb03-07-2020 - 16:44

Hackerangrebet, som ramte Danish Agro i april, har kostet koncernen over 20 millioner kroner og medført at blandt andet overvågning af IT-systemer nu bliver prioriteret endnu højere

Eftereffekterne af angrebet kommer ikke til at påvirke vores drift i høsten, siger Danish Agros kommunikationsdirektør. Pressefoto.

 

Af Anya Engelbrecht

 

I mange uger blev besøgende på Danish Agros hjemmeside mødt med beskeden om, at siden var ude af drift. Hjemmesiden er nemlig et af de IT-områder, der blev taget som gidsel ved det målrettede ransomware-angreb, som ramte Danish Agro koncernen den 19. april. 

 

I mere end to måneder har Danish Agro arbejdet hårdt for at få systemerne i drift igen. Ifølge kommunikationsdirektør, Søren Møgelvang Nielsen, er cirka 90 procent nu tilbage ved normal drift, herunder danishagro.dk. 

 

- Der er stadig manuelle arbejdsgange, men vi er nået langt i at nedbringe mængden af manuelle processer i takt med, at flere IT-systemer bliver funktionelle igen. Det, der mangler, og som har været et stort arbejde, er blandt andet at få systemerne til at snakke sammen på tværs.  Alt det mere kritiske er vi igennem, fortæller Søren Møgelvang Nielsen til Grovvarenyt. 

 

Erfaringer til grovvarekollegaer

Hackerne er kommet ind i systemet via en mailkorrespondance mellem en medarbejder og en leverandør, udtaler koncernchef Henning Haahr til Landbrugsavisen. Det er et sårbart område, som Danish Agro nu sætter øget fokus på. 

 

- Det er vigtigt at prioritere uddannelse af medarbejdere samt overvågning af IT-systemerne. Så er man nemlig bedre rustet til at genkende og stoppe eventuel unormal aktivitet. Derfor har vi opgraderet på disse områder, siger Søren Møgelvang Nielsen. 

 

Han fortæller, at en af de erfaringer, der er værd at give videre til andre grovvarevirksomheder, er, at man aldrig kan være 100 procent beskyttet mod IT-angreb.

 

- En virksomhed vil altid være eksponeret, uanset hvad man gør. IT-sikkerheden skal bare være en topprioritet. Vi har hos Danish Agro haft et højt IT-sikkerhedsniveau, men vi har også lært, at det kunne blive endnu højere. For der sidder nogle kriminelle derude, som er rigtig dygtige til at lede efter huller i systemet, lyder det fra Søren Møgelvang Nielsen.

 

Ingen konsekvenser
for høsten

Søren Møgelvang Nielsen understreger, at en stor indsats fra dedikerede medarbejdere er en af grundene til, at koncernen nu er ved at være godt ude på den anden side af angrebet. Han forventer, at systemerne indenfor den nærmeste fremtid vil være tilbage på almindelig drift igen.  

 

- Vi kan ikke sætte en præcis tidshorisont, for nu rammer vi også snart sommerferie og høst. Men eftereffekterne af angrebet kommer ikke til at påvirke vores drift i høsten, siger kommunikationsdirektøren. 

 

Koncernchef Henning Haahr fortæller ifølge Landbrugsavisen, at udgifterne til ekstern konsulenthjælp og IT-investeringer i forbindelse med hackerangrebet løber op i mellem 20 og 40 millioner kroner. 

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 27, fredag 3. juli 2020

<