<

Foderbranchen vil bruge langt mere kartoffelprotein10-07-2020 - 13:40

KMC har på forhånd solgt halvdelen af årets protuktion af kartoffelprotein

Omkring halvdelen af det kartoffelprotein, der vil blive resultatet af årets høst, har KMC allerede afsat til danske foderfabrikker. Foto: Anne-Mette Engelbrecht.

Af Helge Lynggaard

 

Den danske foderbranche er blevet langt mere lydhør overfor at bruge dansk produceret kartoffelprotein. Det skyldes både lavere priser, og at vi er blevet bedre til at specificere vores produkt.

 

Det siger KMCs Commercial Manager, Global Feed, Rune Friis Kristensen, til Grovvarenyt.

Kartoffelprotein bliver udvundet ved produktionen af stivelse fra kartofler på de danske kartoffelmelsfabrikker. De har de sidste par år øget produktionen af kartoffelstivelse, og dermed bliver der også mere kartoffelprotein.

 

- Halvdelen af vores kommende produktion af kartoffelprotein er allerede solgt til de danske foderfabrikker. Som det ser ud nu, vil den danske foderbranche bruge omkring 50 procent mere kartoffelprotein i foderblandingerne end sidste år, siger Rune Friis Kristensen.

 

Han peger på en væsentlig grund til den øgede brug af kartoffelprotein.

 

- Priserne på kartoffelprotein er nu faldet med 20-25 procent. Dermed er kartoffelprotein blevet konkurrencedygtigt med de syntetiske aminosyrer og sojaproteinkoncentrater, siger Rune Friis Kristensen.

 

Produktionen af kartoffelprotein forventes endnu engang at vokse i år.

Rekord måned for måned

 

Rune Friis Kristensen har siden marts haft ansvaret for salg af KMCs kartoffelprotein, og han glæder sig over, at salget har været i vækst. 

 

- Vi har slået rekord måned for måned i vores udlevering, og det er en vækst, der sker i både Danmark og udlandet, siger Rune Friis Kristensen.

 

Han peger på, at medvirkende til det øgede salg er, at KMC har fået udarbejdet nyt salgsmateriale på kartoffelprotein og gennem tæt dialog med kunderne kan de nu lettere optimere det ind i foderblandingerne.

 

- Jeg har også påpeget, at vores protein ikke kan sammenlignes med kartoffelprotein fra for eksempel Polen og Tyskland. Vores har for det første et højere proteinindhold og for det andet et lavere indhold af solanin. Vi har en maksimal grænse på 1.500 ppm solanin, men analyserne viser nærmere kun 1.000 ppm, siger Rune Friis Kristensen.

 

KMC er begyndt at gå mere i dybden på den tekniske og faglige front, og blandet andet er der blevet ansat en specialist, der kan tage de teknisk funderede dialoger med ligesindede i branchen. 

 

Rune Friis Kristensen fortæller samtidig, at KMCs kartoffelprotein får nyt navn, Potapro 1500, der bliver introduceret ved start af den nye kartoffelkampagne.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 28, fredag 10. juli 2020.

<