<

Kartoffelbranchen: Vi er virkelig hårdt udfordret på skimmelmidler28-01-2023 - 17:17

Danske Kartofler er klar til at bruge en million kroner på egne undersøgelser af skimmelmiddel

På generalforsamlingen i Danske Kartofler var der opbakning til at bruge op til en million kroner for at få data frem, så skimmelmidlet Ranman Top fortsat kan benyttes. Foto: Helge Lynggaard.

 Af Helge Lynggaard

 

De danske kartoffelavlere er klar til at satse op til en million kroner for at skaffe data, der kan underbygge, at skimmelmidlet cyazofamid (Ranman Top) ikke er hverken kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende.

 

Forslaget om at bruge en million kroner, hvis det skulle være nødvendigt, kom formanden for Danske Kartofler, Carl Heiselberg, med på brancheorganisationens generalforsamling i Vingsted torsdag.

 

- Vi er ved at undersøge mulige laboratorier og prisen på arbejdet. Foreløbig er buddet, at en million kroner vil række et stykke vej, sagde Carl Heiselberg.

 

På en direkte videoforbindelse mellem salen på Vingsted Hotel og Konferencecenter og kontorchef Maria Holtze, Miljøstyrelsen, blev hun spurgt, om det ville være muligt, at Danske Kartofler selv stod for at få foretaget de fornødne undersøgelser, hvis ikke det lykkes det japanske firma ISK, der står bag Ranman Top, at levere de nødvendige data.

 

- Det er ikke noget, vi har prøvet før, men jeg vil ikke afvise noget. Men lad os sætte os sammen og drøfte det, sagde Maria Holtze.

 

- Vi er klar fra i morgen, replicerede Carl Heiselberg.

 

VAP-rapport

Baggrunden er, at Miljøstyrelsen i sidste uge offentliggjorde en VAP-rapport der viste, at der var fundet nedbrydningsprodukterne DMS og DMSA efter brugen af skimmelmidlet Ranman Top.

Derfor er der mulighed for, at der kommer forbud mod brugen af cyazofamid.  

 

- Vi er nu virkelig hårdt ramt på vores skimmelmidler. DMS har tidligere kun været forbundet til Euparen, der har været anvendt i frugt og bær samt til træbeskyttelsesmidler, men kommer nu tilsyneladende også ved nedbrydning af Ranman Top. Der er ingen i Europa, som tidligere har haft fokus på det. I EU er midlet i 2021 blevet godkendt for 15 år uden hensyntagen til DMSA, men fokus er jo større i Danmark, hvor vi passer særligt på vores grundvand, så vi kan drikke vandet urenset, sagde Carl Heiselberg.

 

Formanden for kartoffelbranchen pegede desuden på, at det vil være helt godnat, hvis de skimmelmidler, der er på lager, skal sendes på kommunekemi og undersøgelser så senere viser, at de godt kan bruges i 2023-24 eller 2025, når nye data bekræfter formodningen, om at det ikke er giftigt. 

 

- Vi håber på en forståelse i Miljøstyrelsen og hos politikerne. Viser det sig, at vi selv skal undersøge DMSA, så må vi evt. rydde vores buffer på egenkapitalen og håbe, at virksomheder og avlere efterfølgende vil sørge for vi igen rammer den million kroner, som vi har sagt er nødvendigt for at kunne imødegå uventede situationer. Jeg har dog aldrig tænkt på noget så alvorligt, når jeg har sagt, at det er nødvendigt med en vis egenkapital. 

 

- Men for erhvervet er det en god lodseddel at købe. Merprisen i år ved at anvende blandinger og øge doseringerne af midler for at undgå yderligere resistens mod de tilbageværende midler, vil blive på ca. 40-60 mio. kr. med risiko for at nogle vil springe over, hvor gærdet er lavest, sagde Carl Heiselberg.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 4, fredag 27. januar 2023.

<