+45 2047 1611
< tilbage 20-09-2024 - 14:55

"Rejsegilde" på nye siloer hos Viking Malt

Viking Malt i Halmstad får med nye siloer og nyt transportudstyr mulighed for at laste større skibe med malt

 Af Helge Lynggaard

 

Menuen stod på danske pølser og brød, da Viking Malt i onsdags holdt ”rejsegilde” på to nye store siloer ved malteriet på havnen i Halmstad i Sydsverige. Her fik medarbejderne hos Viking Malt og en række leverandører lejlighed til at se de to nye store lagersiloer indefra, inden siloerne bliver fyldt med malt.

Siloerne, der bliver opført af Sukup, er et led i en opgradering af anlægget, der sikrer en større kapacitet på udlastningen.

-  Med siloerne bliver vi i stand til at bygge lagre op i siloerne, så vi kan laste 20.000 tons skibe i stedet for 10.000 tons skibe. Det vil både reducere transportomkostningerne og klimaaftrykket frem til de kunder, der kan modtage de store skibe, fortæller administrerende direktør i Viking Malt Group, Kasper Madsen, til Grovvarenyt.

Malteriet i Halmstad er en af de seks fabrikker, der hører under Viking Malt, som årligt producerer 600.000 tons malt. Fabrikken i Halmstad er langt den største og producerer en tredjedel af denne volumen.

- Det er det eneste af de seks anlæg, der ligger direkte ned til havnen, så malten kan sendes direkte fra malteriet ned i skibet. Det gør, at omkring 75 procent af produktionen i Halmstad går til eksport enten som bulk på skibe eller i containere og desuden på lastbiler til lokale svenske bryggerier, siger Kasper Madsen og fortsætter:

- Foruden de to nye Sukup siloer bliver hele transportsystemet ind og ud af siloerne også opgraderet, så det kan klare de store volumener. Alt sammen for at Viking Malt også i fremtiden kan være relevant og konkurrencedygtig i forhold til den internationale bryggerindustri.

 

10.000 kubikmeter siloer

De to lagersiloer er hver på 10.000 kubikmeter, svarende til hver at kunne rumme 5.000 tons malt. De bliver forsynet med fylde- og tømmesystem, der normalt vil kunne klare 500 tons i timen. 

- Malt er lettere og mere skrøbelig, og derfor køres der med lavere hastighed, så kapaciteten bliver på cirka 300 tons i timen, siger administrerende direktør, Jens Erik Iversen, Sukup Europe.

- Foruden selve siloerne har Viking Malt valgt at supplere med en ”fejesnegl”, som skraber helt rent på silobunden. Havde det været korn, kunne den skrabe 260 tons sammen i timen.  Da det er malt, svarer det til omkring 170 tons i timen. Det er en ekstrem høj kapacitet, som man ikke har set med denne skrabemetode før, siger Jens Erik Iversen.

Han peger på, at fejesneglen ikke blot sparer mandskab, men også øger sikkerheden, når der ikke skal foretages manuelt arbejde i siloen.

 

Gangbro uden understøtning

Jens Erik Iversen fortæller, at Sukup desuden står for en række specialopgaver ved Viking Malts opgradering af anlægget.

- Foruden en forsilo på 470 kubikmeter har vi bygget en keglebund ind i en bestående betonsilo på 50 meter. En betonsilo, som Viking Malt gerne ville gøre selvtømmende i 13 meters højde. Derfor har vi bygget en kegle ind i den, som hænger i denne højde. Vi skal desuden i gang med en gangbro, der går over et udlastningsareal og derfor har et spænd på 37 meter. Samtidig med at den sidder 37 meter oppe i luften, siger Jens Erik Iversen.  

Han fortæller, at det er første gang, at Sukup Europe har en større opgave for Viking Malt.

- Vi er rigtig glade for samarbejdet og den gode kommunikation med Viking Malt, siger Jens Erik Iversen.

Fra Viking Malts side glæder Kasper Madsen sig over, at samarbejdet med Sukup Europe er gået rigtigt godt helt fra starten og kørt efter planen. 

Hele projektet med transportsystem og lastegrej med videre skal stå færdigt ved årets udgang, mens siloerne ventes færdige sidst i oktober.

 

Seks malterier

Foruden malteriet i Halmstad har Viking Malt malterier i Vordingborg, i Finland, Polen og Litauen. 

Viking Malt ejes af en finsk familie og af svenske landmænd gennem grovvareselskabet Lantmännen. Fordelingen af ejerskabet er omkring 60 procent til den finske familie og omkring 40 procent til Lantmännen.

 

 

< tilbage