Yara vil meget snart kunne tilbyde CO2-reduceret gødning, der er fremkommet ved at fjerne CO2 fra produktionsanlægget
Af Helge Lynggaard
For to-tre år siden havde Yara store forventninger til det, der er blevet kaldt ”grøn gødning”. Det er gødning, der er produceret uden brug af naturgas men ved hjælp af vedvarende energikilder som vandkraftanlæg, solceller og vindmøller, mens brint til produktionen af ammoniak kommer fra brint fremstillet ved hjælp af elektrolyse.
- Vi har benævnt det grøn gødning, men det går vi væk fra, og kalder det nu i stedet for CO2-reduceret gødning. Det skyldes bl.a. EU-lovgivning, da man ikke må påstå noget, som man måske ikke kan leve op til på alle parametre, og det kan ramme alle virksomheder hårdt. Kravene til, hvornår noget kan påstås at være ”grønt”, er strammet betragteligt og fjernes derfor fra de fleste virksomheders kommunikation, og det samme gør vi, siger Søren Fredslund, Business Development Manager i Yara Danmark, som Grovvarenyt mødte på Agromek i sidste uge.
Men det er ikke kun navnet, der har givet lidt bump på vejen for den CO2-reducerede gødning. Der mangler også aftagere af gødningen.
- Vi har skruet lidt ned for ambitionerne på den korte bane, for det tager lidt længere tid at finde nogen, der vil betale for denne omstilling. De begynder at komme, men det er ikke gået så stærkt som forventet, siger Søren Fredslund.
Yara har tidligere præsenteret flere projekter med aktører i fødevarekæden, der ville anvende den CO2-reducerede gødning. Det gælder blandt andre Nordic Sugar, der undersøger mulighederne for at anvende gødningen i roedyrkningen. Det gælder desuden det svenske grovvareselskab Lantmännen, hvor samarbejdet mellem Yara i Sverige og Lantmännen er sat igang for at gøre det mere attraktivt for landmænd at anvende mere klimavenlige tiltag og metoder på deres bedrifter.
”Ny” gødning
Snart vil Yara snart præsentere en anden gødning, som også er CO2-reduceret, men uden at der er ændret ved selv produktionen.
- Det er gødning, som vi har produceret den hidtil, men hvor vi fanger CO2’en på gødningsfabrikken og sender den ned i undergrunden i Norge eller et andet sted i verden. Den gødning, der kommer ud af det, er lige så CO2-reduceret som den, der ikke er produceret på naturgas. Det er en teknologi, som vi kan skalere hurtigt. På en af vores gødningsfabrikker i Holland har vi indgået et samarbejde om at CO2’en skal indfanges i toppen af fabrikkens skorstene og sejles til Norge, hvor den pumpes ned i tomme olie- og gasfelter. Projektet er vi startet på, men denne type CO2-reduceret gødning er ikke på markedet endnu, men kommer det snart, siger Søren Fredslund.
Han understreger, at det måske heller ikke er så vigtigt for kunden, hvordan CO2-aftrykket er fjernet – blot det er fjernet.
- Spørgsmålet, der står tilbage, er blot, hvem der skal betale merprisen for klimareduktionen. Vi er i dialog med mange aktører, og det er i høj grad de større spillere på markedet, der finder vores løsninger interessante, siger Søren Fredslund.
Artikel fra Grovvarenyt nr. 49, 6. december 2024