DLG tilbyder at stå for landmandens handel med foder og afgrøder – og det er der flere og flere, der benytter sig af
Af Helge Lynggaard
Lige inden for døren på NutriFair havde DLG i år en stor stand, hvor der blev slået på tromme for DLGs tilbud om partnerskab.
Det er et ret nyt koncept, hvor DLG tilbyder at stå for al samhandel, så landmanden kan bruge sin tid på andet end at handle foder eller afsætte sine afgrøder.
- Vi startede partnerskabet for et par år siden, og vi er nu oppe på et par hundrede kunder, som har valgt at overlade forvaltningen på udvalgte områder til os, fortæller Bøje S. Kjær, koncerndirektør og leder af DLGs danske forretning, da Grovvarenyt møder ham på standen.
- Vi startede med foder til grise, derefter med foder til kvæg og seneste planteavl. Partnerskabsløsningen er vi rigtig glade for, og en stor del af vores fodersalg sker nu derigennem. Det er et koncept, som vi løbende vil udvikle på, for det har allerede vist sine styrker, og der ligger fortsat et betydeligt potentiale og venter siger Bøje S. Kjær.
- De kunder, der er med i partnerskabsløsningen, er faktisk lige så forskellige i størrelse som hele vores kundegruppe. Men fælles for dem alle er, at de gerne vil have nogle andre til at holde øje med markedet hver eneste dag – og ikke blot en gang om måneden. Andre følger jo med på børserne hver dag, men det er ikke alle, der ønsker det, siger Bøje S. Kjær.
Han fortæller, at der typisk er indgået en aftale med kunden om partnerskab over 18 måneder. Kunden har dermed overladt det til DLG at handle på kundens vegne.
- Vi holder løbende kunden orienteret om handler, og efterfølgende laver vi nogle benchmark på, hvordan det er gået – og så skulle vi gerne vise, at vi har gjort det godt, siger Bøje S. Kjær.
Regenerativ maltbyg
For få måneder siden fortalte Carlsberg, at bryggeriet havde behov for regenerativt dyrket korn til sin ølproduktion. Kort tid efter tog DLG opfordringen op og satte gang i en kampagne for at få landmænd til at tage kontrakt på dyrkning af regenerativ maltbyg. Interessen blandt landmænd har været stor, og der er tegnet kontrakt med over 50 landmænd, der skal dyrke efter regenerative principper.
- Vi har langt hurtigere end ventet fået tegnet alt den maltbyg, som bryggerier og malterier har efterspurgt. Vi har måske endda tegnet lidt mere end de skal bruge, for vi forventer, at der kan være flere aftagere, som vil med på bølgen, siger Bøje S. Kjær.
Der ligger ikke nogen fast standard for, hvordan regenerativ maltbyg skal være dyrket, men ifølge Bøje S. Kjær har DLG udarbejdet en række betingelser, der foreløbig gælder for dyrkningen i 2025, som måske vil blive revideret hen ad vejen.
Artikel fra Grovvarenyt nr. 3, 17. januar 2025