+45 2047 1611
< tilbage 14-11-2025 - 21:01

Carlsberg: Nye værktøjer til at bekæmpe spiring i akset

Dansk opdagelse vil sikre afgrøders modstandsdygtighed mod spiring i akset – et fænomen som årligt ødelægger afgrøder for milliarder af kroner på verdensplan

Af Helge Lynggaard

 

Forskere hos Carlsberg Laboratorium har gjort et nyt videnskabeligt gennembrud, der kan hjælpe med at beskytte fødevareafgrøder mod omfattende klimarelaterede tab.  

Det skriver Carlsberg i en pressemeddelelse.

 Hvert år forårsager uforudsigeligt vejr som følge af klimaforandringer tab for milliarder af kroner, da spiring i akset reducerer kernekvaliteten af byg, hvede og ris og truer fødevaresikkerheden. 

Det sker nemlig ofte, at korn som er spiret i akset ikke opfylder kvalitetskravene i industrielle processer og er mere modtagelige overfor sygdomme såsom skimmel. Det gør, at kornet hverken kan bruges til fødevarer for mennesker eller til dyrefoder. 

Tabene kan være ødelæggende for landmænd, lokalsamfund og virksomheder, der er afhængige af en stabil produktion af afgrøder af høj kvalitet. 

Nu har det internationale team bag forskningen, ledet af Carlsberg Laboratorium, fundet ud af, hvordan den komplekse genetik i et enkelt gen, MKK3, styrer frødvale og spiringsrisiko i byg.

Det baner vejen for nye måder at forædle afgrøder på, så de både er modstandsdygtige over for ekstreme vejrforhold og er velegnede til forskellige landbrugsbehov. 

- Hos Carlsberg mener vi, at videnskab skal deles, siger Birgitte Skadhauge, forskningsdirektør  for Carlsberg Laboratorium. 

- Ved at offentliggøre vores forskning i Science inviterer vi det globale videnskabelige samfund til at bygge videre på vores resultater, fremskynde udviklingen og hjælpe med at sikre fødevarernes fremtid. Gennembruddet er større end øl – det handler om at brygge en bedre fremtid for alle. 

 

Bedre afgrøder i uforudsigeligt vejr

Det er gennem avanceret genetisk analyse og markforsøg, at forskerne har kortlagt mangfoldigheden af MKK3-genvarianter i byg fra hele verden. 

- Vores arbejde viser, hvordan århundreders landbrug og klimatilpasning har formet det genetiske landskab for denne vigtige afgrøde og giver en køreplan til planteforædlere, så de kan balancere dvale og spirerisiko. Det vil hjælpe landmænd over hele verden med at dyrke bedre afgrøder, selv når vejret bliver mere uforudsigeligt, siger Christoph Dockter, chef for kornudvikling ved Carlsberg Laboratorium.

 

Overblik over de vigtigste resultater

•    MKK3-gendiversitet: Forskningsholdet identificerede, hvordan forskellige versioner af MKK3-genet påvirker frødvale og spiringsrisiko, hvor nogle varianter giver større modstandsdygtighed over for våde høstforhold.

•    Global kortlægning: Tal fra forskningen illustrerer den verdensomspændende fordeling af disse genvarianter, der viser selektionsdynamikken i århundreder lang domesticering og avl, og fremhæver regioner, hvor landmænd står over for den største risiko.

•    Markforsøg: Data fra flerårige markforsøg viser, hvordan målrettet forædling kan hjælpe med at balancere afgrødernes ydeevne og modstandsdygtighed og understøtte bæredygtigt landbrug i et skiftende klima.

 

 

< tilbage