Geus, der står for opgørelser for fund af pestidcidstoffer i vandværksboringer, peger på, at der ikke er pesticidrester i over halvdelen af vandværksboringer
Af Helge Lynggaard
Det var de store overskrifter, der var fremme på TV2 tirsdag om pesticider: Vandboringer flyder med pesticider – en ”forudsigelig" katastrofe.
Men TV2 var ikke alene, for en lang række medier landet over bragte en enslydende tekst fra nyhedsbureauet ritzau om emnet, hvor det også fremgik, at det var over halvdelen af vandværksboringerne, der indeholdt pesticidrester.
Men De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark & Grønland – i daglig tale Geus - er åbenlyst ikke tilfreds med omtalen og har derfor forfattet et indlæg på LinkedIn, hvor man går i rette med mediernes omtale.
Her understreges det, at der ikke er fundet pesticidstoffer i 55,7 procent af samtlige danske vandværksboringer.
- Det er 55,7 procent af dem, der er testet, skriver Geus.
- For pesticidstofferne er den samlede fundprocent lidt forhøjet i seneste kvartalsopgørelse med fund i 55,7 procent af de undersøgte boringer mod 52-53 procent i de tre foregående kvartalsopgørelser for 2024. I løbet af 12 måneder testes kun omkring hver tredje vandværksboring for pesticidstoffer, der kan derfor være et par procents variation fra opgørelse til opgørelse afhængig af hvilke boringer, der testes. I opgørelserne er der desuden en overrepræsentation af forurenede boringer, hvor vandværkerne følger udviklingen, og de derfor går igen i opgørelserne, skriver Geus og fortsætter:
- Efter 2017 er der set en stor stigning i de årlige fundprocenter. Det skyldes, at der først fra 2017 er testet for DPC (desphenylchloridazon), fra 2018 for DMS (N,N-dimethylsulfamid), og fra 2022 for R471811 (4-bis-amido-3,5,6-trichlorobenzenesulfonat), tre stoffer med meget stor udbredelse. Da vandværksboringerne gradvist er blevet testet for hvert af de tre nye stoffer over de efterfølgende 5 år, giver det en gradvis stigning i den samlede fundprocent. De har sandsynligvis været til stede i grundvandet i årtier, det er bare først efter 2017, at man er begyndt at teste for dem. Stigningen er dermed størst i årene 2017-2020 på grund af DPC og DMS.
Hvad er det så, vi finder?
Bortset fra bentazon, er de 15 hyppigst fundne pesticidstoffer nedbrydningsprodukter fra forbudte pesticider, som ikke længere er i brug på markerne, men hvis nedbrydningsstoffer stadig findes i jorden. Blandt de 15 hyppigste stoffer er bentazon det eneste tilladte aktivstof, men hvor markdosis blev reduceret i 1995 for at mindske udvaskningen.
Fakta om boringskontrol
I 2024 blev der testet for pesticidstoffer i 2000 boringer, men der er i alt ca. 6500 almene vandværksboringer. Resten af boringerne testes sjældnere, ned til hvert 5. år. Hvor ofte, man skal teste boringerne afhænger af, hvor meget vand der produceres fra boringen. Jo mere vand, des oftere skal man teste. Udover den lovpligtige boringskontrol tester vandværkerne typisk forurenede boringer for at følge udviklingen. I årsopgørelserne fra GEUS vil der derfor være en overrepræsentation af forurenede boringer.
På LindedIn kvitterer Crop Life Denmark – tidligere Dansk Planteværn – for at Geus nuancerer debatten, og det afføder et svar fra Geus:
- Ja, det er komplekst stof! Men vi kommer også til at kigge på, om vi selv kan gøre noget anderledes for at minimere risikoen for misforståelser fremover, svarer Geus.
Artikel fra Grovvarenyt nr. 3, 17. januar 2025