+45 2047 1611
< tilbage 24-03-2025 - 12:47

Ny dansk teknologi vil sikre spisekartofler mod skimmelangreb

Biotechvirksomhed er lykkedes med at finde et gen, der formentlig kan forstærke kartoflers naturlige modstandskraft  

Af Helge Lynggaard

 

Kartoffelskimmel er en stor udfordring for den danske produktion af kartofler. Men en ny danskudviklet teknologi er på vej til at revolutionere kartoffelproduktionen til gavn for både forbrugere og landmænd.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra virksomheden Healthycrop i Flakkebjerg ved Slagelse.

Gennem årelang research har forskere fra Aarhus Universitet udviklet en modstandsmekanisme, der gør planter naturligt resistente mod svampeangreb.  

Metoden er udviklet under ledelse af professor Henrik Brinch-Pedersen, der også er medstifter af og ansat i Healthycrop.

- Vi bruger et internt gen til at beskytte planten, så grundlæggende har planten mekanismen i sig allerede. Vi hjælper den bare med at bruge mekanismen mere, så den kan beskytte sig selv mod at blive angrebet, forklarer Henrik Brinch-Pedersen.

Forskerne er allerede langt fremme med at afprøve metoden på majs og byg, og teamet arbejder sideløbende på at finde løsninger for kartofler, sojabønner og hvede. Det forventes, at genet kan forstærke spisekartoflens naturlige forsvarsmekanisme i en sådan grad, at kartoflen bliver resistent over for svampeangreb. Allerede til oktober forventer Healthycrop at kunne trække den første svamperesistente kartoffelplante op af jorden.

 - Vi anser denne opdagelse for at være et afgørende gennembrud, som på sigt helt kan eliminere den omfattende sprøjtning af kartofler, som foregår i dag, siger administrerende direktør og ph.d. i molekylærbiologi, Pernille Ollendorff Hede.

Internatioonal opmærksomhed

Opdagelsen har allerede vakt international opmærksomhed. Healthycrop har netop indgået en aftale med den irske landbrugsservicevirksomhed Haggard, som har kartofler som speciale.

 Haggard er en af de større internationale spillere inden for landbrugsservice, så for en mindre iværksættervirksomhed er samarbejdet en kærkommen blåstempling. Healthycrop har modtaget adskillige internationale priser for sin teknologi, som tidligere har dokumenteret resistens over for svampeangreb på majs og byg.

 - Vi arbejder sideløbende med at udvikle teknologien til andre afgrøder som hvede og sojabønner, og vi er i dialog med flere internationale spillere, siger Pernille Ollendorff Hede.

 - Vi er utroligt stolte af denne teknologi, der er et resultat af mange års forskning. Samtidig er den et eksempel på, hvordan vi kan skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion uden brug af sprøjtemidler mod svampe, som tegner sig for op imod en fjerdedel af verdens sprøjtemidler.

 

Eget naturlig forsvar

Teknologien bygger på at styrke plantens eget naturlige forsvar. Metoden er altså ikke baseret på traditionel genmodificering (GMO). Det sikrer ikke blot en mere bæredygtig produktion, men undgår også den usikkerhed, der ofte blandt forbrugere er forbundet med GMO.

Kartofler er en af de mest sprøjtede afgrøder, og især mod kartoffelskimmel sprøjtes der op til 15 gange i løbet af en vækstsæson. Med en ny svamperesistent spisekartoffel vil landmændene kunne reducere deres forbrug af sprøjtemidler betydeligt, samtidig med at udbyttet øges.

 Det er en fordel i forhold til det stigende fokus på reduktion af pesticidforbrug i landbruget og de begrænsninger, der er på brugen af godkendte sprøjtemidler. Derudover er forventningen, at den nye teknologi vil mindske udviklingen af resistens over for svampemidler.

  Healthycrop har sikret sig patent på teknologien. 

Pernille Ollendorff Hede har siddet i direktørstolen siden 2020. Siden da er 21 investorer kommet til, som til sammen har skaffet 14,3 mio. kroner til udvikling af virksomheden.

- Vores vision er at skabe en grøn og bæredygtig fremtid uden brug af sprøjtegifte, og den tror vi fuldt og fast på, siger Pernille Ollendorff Hede.

 

Artikel fra Grovvarenyt 21. marts 2025

< tilbage