Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, mener, at alle værktøjer på hylden skal i brug i omstillingen, og han udelukker ikke biodiesel på raps eller raps som efterafgrøde
Af Helge Lynggaard
Minister for Grøn Trepart, Jeppe Bruus, (S), var forleden på besøg hos Emmelev A/S i Otterup som en del af arbejdet med at udvikle fremtidens bæredygtige landbrugssektor. Han understregede, at alt skal i brug i omstillingen og implementeringen af Den Grønne Trepart, og han udelukker ikke biodiesel på raps som brændstof i en overgangsfase.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra Emmelev om ministerbesøget.
Jeppe Bruus kunne konstatere, at Emmelev A/S ikke bare handler om produktion af bæredygtig biodiesel på grundlag af raps, men at rapsfrøene også byder på flere biprodukter, som udvindes og spiller en stor rolle i andre dele af erhvervslivet. Kun en tredjedel af oliefrøet bliver til bæredygtig biodiesel, som iblandes almindeligt fossil diesel.
Raps som efterafgrøde
Medejer i Emmelev A/S, Morten Simonsen, foreslog ministeren for den grønne trepart at arbejde for, at raps bliver anerkendt som efterafgrøde i Danmark på lige fod med tidligt sået vinterhvede.
- Rapsen er værdifuld, idet den optager dobbelt så meget kvælstof som andre afgrøder. Når to hektar med vinterhvede sået inden 7. september med de nuværende regler kan substituere en hektar med efterafgrøder, bør det også gælde for raps, som har en række gode egenskaber, og som landmænd sætter pris på at dyrke, mente Morten Simonsen.
I Tyskland gøder man efterafgrøderne for at få dem i god vækst, og herhjemme er det oplagt at lade raps indgå i puljen af efterafgrøder på lige fod med vinterhvede, da planten er god til at finde næringsstofferne i jorden og udnytte dem, sagde han.
Jeppe Bruus noterede sig ønsket om at udnytte efterafgrøderne bedre og mere miljøvenligt:
- Vi arbejder med nye modeller for kvælstof og med varierede sædskifter, hvor det gode landmandskab og recessionen i jorden er afgørende i vurderingen af de forskellige afgrøder.
- Vi vil se på, hvordan afgrøden får den bedste værdi på den jord, der dyrkes helt ned på landmandsniveau, og her kommer rapsen selvfølgelig også ind i billedet. Hele systemet skal få det gode landmandskab til at træde mere tydeligt frem, sagde Jeppe Bruus.
Som foder
Raps bruges ikke alene til produktion af rapsolie, men også til produktion af proteinholdigt foder som kan erstatte importeret soja fra Sydamerika og USA. Det er oplagt, at vi kan bruge raps som efterafgrøde og få gode produkter ud af det, sagde Morten Simonsen.
En stor del af oliefrøene bliver til proteinrige foderkager, som fortrænger den importerede soja i foderrationen på mange mælkeejendomme. Emmelev A/S leverer 200.000 ton foder til 60.000 danske malkekøer årligt, og proteinkagerne er ti gange mere klimavenlige end importeret soja, sagde medejer Morten Simonsen.
Til fødevareproduktion
- Foderkagerne vil i øvrigt snart kunne fermenteres til proteinrige ingredienser i fødevareproduktionen, forklarede salgschef Henrik Madsen, Emmelev A/S.
Dertil kommer en yderligere udvinding af glycerin til brug i phamaindustrien som en sidegevinst ved biodiesel-produktionen. Nogle af verdens største fabrikker med forbrug af glycerin ligger i Danmark, og Emmelev A/S er eneste producent herhjemme. Skulle Emmelev A/S levere al glycerin, som bruges i den danske pharmaindustri, skulle produktionen stige fra 180.000 ton til 700.000 ton biodiesel.
Lecitin, som bruges i produktionen af bl.a. chokolade, er også en del af ingredienserne fra Emmelev A/S. I dag kommer 80 procent af lecitinen fra Ukraine, men Danmark har mulighed for at øge selvforsyningen.
- Vi skal skabe vækst i produktionen af bæredygtige fødevarer, og vi har en række styrker, som skal udvikles. Samtidig skal vi plante skov på et areal, der er større end Fyn, så det er en stor opgave, vi er gået i kast med, sagde Jeppe Bruus.
- Omstilling er vigtig, og vi skal gøre brug af alle de værktøjer, vi har på hylden. Jeg udelukker ikke raps til biodiesel, som kan blive en vigtig del af selvforsyningen, men vi skal arbejde med alle muligheder, og det er en kæmpe udfordring, at få arbejdet sat i sving og få alle til at spille sammen, sagde Jeppe Bruus.
Artikel fra Grovvarenyt nr. 15, fredag 11. april 2025.