< Tilbage

Baltikum og Tyskland bag nyt rekordresultat for Danish Agro14-02-2023 - 22:36

Danish Agro koncernen leverede i 2022 det bedste resultat nogensinde efter en omsætning på 59,1 milliarder kroner 

Danish Agros maskindivision er på ti år vokset fra nul til en omsætning på seks milliarder kroner. Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

- Det har været et helt ekstraordinært år, og derfor er jeg stolt over, at vi har været i stand til at løse opgaverne og samtidig kan levere et historisk flot resultat, som både på top- og bundlinje er rekorder for koncernen.

 

Det siger koncernchef Henning Haahr, Danish Agro, da han på et pressemøde forud for offentliggørelsen af Danish Agro koncernens regnskab for 2022 kan præsentere de nye rekordresultater.

 

Resultatet før skat blev 1.209 mio. kr., og det er hele 86 procent højere end året før. Omsætningen i 2022 landede på 59,1 mia. kr., hvilket er 34 procent højere end i 2022.

 

Endnu større er fremgangen, når der måles på driftsresultat, ebitda, der blev 2,0 mia. kr. Det er en fremgang på 54 procent og ligeledes det højeste i koncernen. 

 

- Den primære baggrund for det flotte resultat er den internationale strategi, som har båret frugt i 2022 særligt i vores koncerns grovvareselskaber i Baltikum, Polen og Ungarn og Tyskland. Den samlede grovvareforretning uden for Danmarks grænser havde en fremgang i resultatet før skat på 531 mio. kr. fortæller Henning Haahr.

 

Han glæder sig specielt over, at Danish Agros tyske datterselskab Ceravis nu er overskudsgivende, efter at det i flere år har giver underskud.

 

- Ellers har 2022 været et helt ekstraordinært år for vores koncern og verden omkring os. Udover i forvejen høje og volatile priser og udfordringer med forsyningerne kom krigen i Ukraine.  Det var medvirkende til, at i forvejen høje og volatile priser på blandt andet afgrøder, råvarer, gødning og energi steg yderligere. Det har krævet stort fokus på risikostyring og forsyningssikkerhed til kunderne. Jeg er stolt over, at vi er kommet igennem året med så flotte resultater, siger Henning Haahr.

 

Krigens konsekvenser

Krigen i Ukraine fik både direkte og indirekte konsekvenser for Danish Agro koncernen i 2022.

 

I kølvandet på krigen tog Danish Agro koncernen en hurtig beslutning om at stoppe al samhandel med Rusland.

 

- Vores datterselskab Vilomix lukkede sit salgskontor i Rusland. Vi havde et salg af vitaminer og mineraler til Rusland på omkring 10.000 tons årligt, og det salg har vi sagt farvel til. Samtidig har vi haft indkøb af gødning og råvarer til foderproduktion fra Rusland til koncernen og særligt de baltiske lande, og disse varer har vi været nødt til at finde andre steder. Men alt i alt en hurtig beslutning, som vi kan være stolte af, siger Henning Haahr.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 7, tirsdag 14. februar 2023.

< Tilbage