< Tilbage

Nyt partnerskab vil indsamle og sortere plast fra landbruget05-05-2023 - 11:09

Dakofo har sammen med Arla og Dansk Planteværn etableret et nyt partnerskab, der skal stå for at indsamle og genanvende emballager og plast fra landbruget 

Det anslås, at landbruget bruger 12.000 tons plast, der nu skal sorteres og indsamles via et nyt partnerskab med blandt andre grovvarevirksomheder. Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

Fra 2025 stilles der nye krav til, at emballager og plast i landbruget skal udsorteres og genanvendes. 

Det er baggrunden for, at Dakofo, Arla og Dansk Planteværn har dannet Dansk Landbrugs Plastindsamling, DLPI.

 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra det nye partnerskab.

 

Det anslås, at landbruget årligt anvender en plastmængde på cirka 12.000 tons, som primært stammer fra big bags, plastsække, plastdunke, ensilageplast og anden øvrig plast i landbruget. DLPI-initiativet skal gavne miljøet, afhjælpe plasthåndtering hos den enkelte landmand samt skabe en løsning for virksomheder i forhold til de kommende krav til emballagegenanvendelse, oplyser partnerskabet.

 

DLPI er i fuld gang med at få defineret den endelige model for plastindsamlingen. Intensionen er, at indsamlingen af plast fra landbruget påbegyndes i 2024, og at en endelig landsdækkende struktur er helt på plads i 2025, når processerne er optimeret.

 

- Dakofo repræsenterer leverandører til landbruget, som har en forpligtelse til at sikre ansvarlig bortskaffelse af den plastik, som virksomhederne emballerer og opbevarer produkter i. Vi ønsker, at langt mere plast genanvendes, end det bliver i dag. Derfor etablerer vi nu DLPI, der både skal håndtere og genanvende emballager, som er omfattet af kommende EU-krav, samt den plast, der bliver anvendt i landbruget, som ligger udenfor de kommende EU-krav. Det, mener vi, er det mest ansvarlige at gøre, siger Peter Torsell Iversen, der er valgt som bestyrelsesformand for DLPI.

 

- Med DLPI vil vi via en kollektiv løsning, indsamle plast og emballager fra bedrifterne, og skabe en enkel og effektiv struktur, så der hele vejen tænkes på hele landbrugserhvervet og på miljøet. Vores mål er, at plasten skal indsamles via afhentning direkte i landbruget og suppleres med mulighed for egen-indlevering af plast til indsamlingsstationer, siger han.

 

Kortlægning af forbruget

Beslutningen om etableringen af DLPI bygger på en kortlægning af anvendelsen plastemballage og landbrugsplast i branchen, som Dakofo har udarbejdet i 2022. Den baserer sig på data fra Dakofos medlemmer og viser et samlet plastforbrug i landbruget på ca. 12.000 ton. 25  procent plast bliver brugt af virksomheder til emballering af foder, såsæd m.v., og 75  procent plast anvendes af landbruget på deres bedrifter. 

 

Poul Petterson, direktør i medlemsservice i Arla Foods, ser et stort potentiale i DLPI.

 

- Landbrugene bliver større og større, og det er afgørende for os, at både vi og leverandørerne til landmændene, tænker miljøet ind i vores aktiviteter. Arla ser derfor store perspektiver i DLPI, så plasten i landbruget bliver indsamlet og genanvendt til gavn for både landmand og miljø, siger han. 

Den danske lovgivning om grøn omstilling siger, at 50 procent af plasten fra landbruget skal udsorteres fra 2025. Samtidig siger EU's lovgivning om udvidet producentansvar for genanvendelse af plastemballager, at mindst 50 procent plast skal genanvendes. 

 

Fra begge sider er det blot en start, idet intentionerne rækker videre. Med DLPI er det målet, at de involverede organisationer og virksomheder lever op til disse krav fra 2025.

 

Tanja Andersen, direktør i Dansk Planteværn, mener, at DLPI er det rigtige vej at gå, for at branchen kan leve op til fremtidens krav.

 

- EU's lovgivning om udvidet producentansvar for plastemballage vil allerede fra 2025 stille krav til virksomheder. Med DLPI får vi en kollektiv, simpel og effektiv løsning, som både hjælper virksomheder og landmænd, siger hun. 

 

En indsats fra DLPI, der sigter mod at genanvende alt plast i landbruget, er det langsigtede mål.

 

Artikel fra Grovvarenyt 4. maj 2023

< Tilbage