< Tilbage

DanGødning gør det lettere at blande gødning efter behov01-09-2023 - 15:01

Med nyt program kan landmand eller konsulent let udregne den korrekte blanding af flydende gødning

Landmand og konsulent får nu lettere ved at blande næringsstoffer i den flydende gødning. Pressefoto.

Af Helge Lynggaard

 

DanGødning vil nu gøre det lettere for landmænd og konsulenter at blande den rette mængde gødning, så den passer nøjagtig til den enkelte plantes behov.

Det sker ved hjælp af et nyt softwareprogram, DG Optimize, som DanGødning nu lancerer.

 

- Denne mulighed har været efterspurgt længe fra nogle af vores faste kunder på flydende gødning, men da det har været en kompliceret opgave har det taget lidt tid for os at have programmet klar, siger administrerende direktør, Kenneth Frederiksen.

 

- Flydende gødning giver en større fleksibilitet i gødningsplanen end fast gødning. Trods det er det alligevel uhyre svært i hånden at beregne den nødvendige mængde af de forskellige gødningstyper for at opnå den ønskede tildeling nøjagtigt til hver afgrøde. Man lander stort set aldrig på den ønskede mængde på hvert enkelt næringsstof. Enten brænder man penge af på næringsstoffer, man reelt ikke har brug for, eller også får man ikke gødet optimalt, som Kenneth Frederiksen siger til Grovvarenyt.

 

Han peger desuden på, at problemet ikke er blevet mindre med den øgede anvendelse af restprodukter samt højere krav til udnyttelse af gyllen.

 

Med det nye program kan det nøjagtigt beregnes, hvor meget af de enkelte næringsstoffer, der skal bruges til den enkelte mark.

 

I praksis bestiller landmanden to eller tre typer DanGødning med henholdsvis højt N, P eller S indhold. Landmanden blander herefter selv den ønskede gødning i egen gødningstank eller marksprøjte på ejendommen.

 

Programmet giver mulighed for at udskrive vejledninger til sprøjteføreren samt oversigt over gødningstildeling til anvendelse i gødningsregnskabet.    

 

DG Optimize programmet ligger klar til anvendelse på DanGødnings hjemmeside, ligesom det kan anvendes ved at downloade DanGødnings app, DG Exact. 

 

Fra Grovvarenyt nr. 35 den 1. september 2023

< Tilbage