< Tilbage

Heftig byggeaktivitet hos Emmelev08-09-2023 - 13:53

Udvidelse af rapsmølle efter brand, to 11.000 tons siloer og nyt drift- og operatørrum undervejs

Martin Simonsen, til venstre, står for projektet med genopbygningen af rapsmøllen. Her ses han sammen med medejer af Emmelev A/S, Morten Simonsen. Foto: Helge Lynggaard.

Af Helge Lynggaard

 

Der er stor byggeaktivitet hos Emmelev A/S i Otterup på Nordfyn. For et år siden blev Emmelev ramt af en alvorlig brand, der satte en midlertidig stopper for produktionen af rapsolie og -kager.

 

Nu er produktionen i gang igen, og samtidig arbejdes der på at udvide kapaciteten på den nye oliemølle. 

 

Oliemøllen og hallen brændte den 3. september sidste år. Ret hurtigt blev det besluttet at opføre en ny og større hal på 1.600 kvadratmeter.   

 

- Samtidig lykkedes det os at finde en næsten ny og ubrugt oliemølle i Polen, som vi pillede ned og har genopbygget her. Dermed var vi køreklar efter cirka seks måneder, fortæller medejer, Morten Simonsen, og kommerciel direktør, Henrik Madsen, Emmelev A/S, til Grovvarenyt.

 

- Det var en stor fordel, at det var et eksisterende anlæg, for kapaciteten på alle elementer passer sammen. Det er ellers ikke en selvfølge ved et nybyggeri, siger Henrik Madsen, der taler af erfaring, da han tidligere har medvirket ved igangsætning af tilsvarende anlæg.

 

Det indkøbte anlæg er blevet udvidet, så Emmelev kan håndtere større mængder raps end tidligere.

 

- Vi forventer, at vi kan øge kapaciteten med omkring 30 procent, siger Morten Simonsen.

 

Nye siloer

Emmelev har netop opført to nye siloer til rapsfrø. De nye siloer kan hver rumme op til 11.000 tons rapsfrø.

 

- Vi har hidtil udelukkede benyttet planlager, men med de nye siloer får vi en automatisk indfødning af råvarer til rapsmøllen. Dermed behøver vi ikke at have en mand til at køre med gummiged for at fylde rapsfrø i møllen, siger Morten Simonsen.

 

De nye siloer var allerede på tegnebrættet, da rapsmøllen brændte, og da arbejdet med at få en ny mølle opført blev prioriteret højst, blev byggeriet af siloerne sat i gang lidt senere end planlagt.

 

Nyt operatørrum

Soklen til et helt nyt drifts- og operatørrum er ved at være klar til at byggeriet kan skyde i vejret.

Håndværkerne får travlt her, for efter planen skal den nye 1.200 kvadratmeter store bygning stå klar indenfor tre måneder.

 

- Fra det nye byggeri vil operatører kunne styre hele vores drift på oliemøllen og de øvrige anlæg, og samtidig får vi plads til smedeværksted i bygningen, siger Morten Simonsen.

 

Planlagde ny biodieselfabrik

Det var udelukkende rapsoliemøllen, hvor der presses rapsolie og produceres rapskager, som blev ramt af branden sidste år.

 

- Egentlig havde vi planlagt at skulle opdatere vores biodieselfabrik, og der ligger færdige planer for en helt ny fabrik, men efter at oliemøllen brændte, er den skudt lidt ud i fremtiden, siger Morten Simonsen, der ikke havde forsikret den brændte oliemølle.

 

- Der brænder i gennemsnit et par oliemøller årligt rundt om i Europa, og derfor er forsikringen meget dyr. Derfor havde vi undladt at forsikre den, siger Morten Simonsen.

  

Artikel fra Grovvarenyt nr. 36, 8. september 2023

 

 

 

 

 

 

 

< Tilbage