< Tilbage

Ukraine mangler aftagere til en god høst13-10-2023 - 17:02

Gode vejrforhold har medført en flot ukrainsk høst på trods af manglende adgang til pesticider, men logistikforholdene og risiko for russiske angreb gør det svært at afsætte varerne

Der kommer til at være rigtig meget at handle med fra ukrainsk side i år, siger statskonsulent Poul Jacob Erikstrup. Foto: Adobe Stock.

Af Anya Engelbrecht

 

Siden Rusland gik ind i Ukraine d. 24. februar 2022, har det været svært og periodisk umuligt for Ukraine at eksportere de store mængder landbrugsvarer, som landet normalt forsyner verdensmarkedet med. Det er desværre ingen undtagelse nu, hvor Ukraine efter en vækstsæson med usædvanligt favorable vejrforhold, står med en stor mængde afgrøder og et ønske om eksport. 

 

Det fortæller Poul Jacob Erikstrup, dansk statskonsulent for landbrug i Ukraine, til Grovvarenyt. 

 

- Selvom der flere steder har været mangel på pesticider, tyder både den hidtidige høst og alle prognoser på et rigtig godt høstår i Ukraine. Hvede og byg er i hus med meget flotte udbytter, og der er fuld gang i høsten af øvrige kornsorter og solsikker nu. Der kommer til at være rigtig meget at handle med fra Ukrainsk side i år, fortæller Poul Jacob Erikstrup. 

 

Samhandel er en god krigshjælp

Ifølge Poul Jacob Erikstrup har flere danske virksomheder allerede øget deres direkte samhandel med Ukraine. Tidligere på efteråret besøgte statskonsulenten Baltic Grain Exchange i Øksnehallen i København for at møde grovvarevirksomhederne og blandt andet undersøge, om flere virksomheder kunne have gensidig gavn af handel med Ukraine. 

 

- Siden krigen startede, er landbrugssektoren i Ukraine fordoblet set på andel af bruttonationalproduktet og står nu for 20 procent af landets samlede BNP. Derfor er det naturligvis afgørende for Ukraine, at de kan afsætte landbrugsvarerne, som trækker en stor del af den økonomiske motor. Ukraine kan i min optik være spændende at handle med for danske virksomheder, fordi de både har korn, solsikke og proteinafgrøder som soya, der dyrkes på helt almindelige vilkår, siger Poul Jacob Erikstrup og fortsætter: 

 

- Set fra et landbrugssynspunkt forsøger man jo at få de 70-75 procent af landet, som ikke er direkte krigsramt, til at fungere og blive driftet så normalt som muligt. Derfor er Ukraine meget interesserede i kontakt med virksomheder, der kan aftage bulkvarer direkte og gerne gennem en løbende aftale, så de kan få nødvendig kapital ind i landet. 

 

- Endnu mere interessant er det, hvis det er retfærdige virksomheder, der vil købe til en pris, der afspejler verdensmarkedet og ikke udnytter, at landet er i krig og afhængig af eksport. Ukraine bruger kun selv 20 procent af deres produktion, så samhandel er jo en rigtig god måde at hjælpe som virksomhed, uden at skulle ud i for eksempel store donationer.  

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 41, fredag den 13. oktober 2023.

< Tilbage