+45 2047 1611
< tilbage 05-02-2024 - 17:42

Virksomheder vil producere brød baseret på grøn gødning

Fire norske virksomheder - herunder Yara - indgår samarbejde om det første fødevareprojekt med grøn gødning

Af Helge Lynggaard

 

Reitan Retail, der står bag Rema 1000 samt Norgesmøllene, Felleskjøpet Agri og Yara har indgået et samarbejde om at producere et brød, lavet på norsk havre, med lavere CO2-aftryk. Parterne har underskrevet en hensigtserklæring, der har til formål at reducere udledningen fra norsk fødevareproduktion, fra gødningsproduktion til færdige fødevarer.

 

For at nå deres mål vil virksomhederne bruge mineralsk gødning produceret ved hjælp af elektrolyse og vedvarende energi, benytte bedre agronomiske praksisser og udnytte præcisionslandbrugsværktøjer, lyder det i en pressemeddelelse fra Yara.

 

Det er hensigten at producere et havrebaseret brød, der skal gøres tilgængeligt i REMA 1000s butikker i 2025.

 

Den havre, der skal bruges i brødet, vil have 25-30 procent lavere CO2-aftryk end almindelig havre produceret med traditionel mineralgødning, oplyser Yara.

 

Med et optimistisk syn på den kommende sæson sigter virksomhederne efter et brød, der er sundt, velsmagende og prisbilligt og lavet på havre.

 

- Endelig kan vi samle størstedelen af fødevareværdikæden for at reducere fødevarers CO2-fodaftryk, fra jord til bord, siger Svein Tore Holsether, administrerende direktør i Yara. 

 

- Fødevaresystemet står for en tredjedel af de globale udledninger, og det er ikke muligt at nå Paris-aftalens mål uden at dekarbonisere fødevareproduktionen. Med en voksende befolkning er vi nødt til at producere flere fødevarer på en bæredygtig måde. Dette samarbejde markerer et vigtigt skridt i den rigtige retning.

 

Ole Robert Reitan, administrerende direktør for Reitan Retail, siger, at Rema 1000, med tæt på 700 forretninger i Norge, er forpligtet til at tage ansvarlige valg for kunderne.  

 

- Vores ambition er at lave brød med et lavere CO2-fodaftryk, som også er sundt, velsmagende og økonomisk overkommeligt. Det er umuligt at lykkes med sådan et projekt på egen hånd, siger Ole Robert Reitan.

 

I Felleskjøpet, der ejes af 37.500 norske landmænd, siger Svenn Ivar Fure, administrerende direktør: 

 

- Norsk landbrug har forpligtet sig til store emissionsreduktioner som en del af den norske landbrugsklimaaftale. Vores rolle er at repræsentere norske landmænd og være åbne over for forretningsmodeller og samarbejde, der sikrer inddragelse af alle parter.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 5, 2. februar 2024.

< tilbage