< Tilbage

Aller Aqua indgår i partnerskab om ny insektfarm12-12-2018 - 10:57

Aller Aqua vil undersøge mulighederne for at bruge insektmel i fiskefoder

 

Larver fra soldaterfluen, der nu skal indgå i forsøg som ingrediens i fiskefoder. Foto: Pressefoto.

Den danske fiskefoderkoncern Aller Aqua vil nu undersøge, om insektmel kan erstatte en del af det fiskemel, der normalt indgår i fiskefoder. 

 

Derfor er Aller Aqua gået med i et partnerskab om eta-bleringen af Danmarks første industrielle insektproduktion. Målsætningen er at producere 30 tons insekter dagligt ved projektet afslutning om fire år. 

 

Fredag i sidste uge var der officel åbning af den nye insektfarm Enorm BioFactory vest for Horsens. Her skal der produceres insekter, der blandt andet skal bruges til fiskefoder. 

 

Andre parter i samarbejdet er DTU Aqua, Teknologisk Instituet, Hanneman Engineering og Champost samt Miljøstyrelsen, der støtter projektet med 15,9 millioner kroner.

 

- Aller Aquas rolle bliver at udvikle og teste produkter egnet til opdræt af ørred. Hvis det lykkes, kan det tænkes, at man kan teste ingredienserne i foder til laks eller tilapia, hedder det i en pressemeddelelse fra Aller Aqua.

 

- Insektmel har potentiale til at blive en værdifuld råvare i fiskefoder, ikke mindst på grund af det høje proteinindhold. Adskillige forsøg med lovende resultater er allerede udført med insektmel som erstatning, eller delvis erstatning, for fiskemel i fiskefoder. Der er dog behov for yderligere forsøg, før produkterne er kommercielt klar. Forskning og forsøg vil blive foretaget hos Aller Aqua Research i Büsum i Tyskland, forklarer Hanno Slawski, som er direktør for Aller Aqua Research & Development.

 

Udover produktion af insektmel til tilsætning i foder til akvakultur vil Enorm Biofactory yderligere producere insektmel og -olie til brug i svine- og hønsekødsproduktion og til brug som fødevarer til mennesker. Desuden fokuserer projektet på at sikre en produktion med nul spild ved at optimere udnyttelsen af både proteiner og øvrige ressourcer.

 

Artikel fra Grovvarenyt fredag 7. december, nr. 49-2018

 

< Tilbage