Belgisk fødevarselskab satser kraftigt på plantebaseret protein og investerer massivt i Belgien og Danmark
Af Helge Lynggaard
Om få måneder starter der en ny produktion af ærteprotein på Aarhus Havn. Det er det belgiske fødevareselskab Cosucra, der har valgt at etablere sin nye produktion i Aarhus. Det sker i et joint-venture med Aarhus Bulk Terminal A/S.
Cosucra skal producere ærteproteinen på en fabrik, som tidligere har tilhørt Aarhus Oliefabrik, og som senere og indtil for fem år siden har huset det Dupont-ejede Solae Denmark A/S, der producerede sojaprotein her.
Cosucra satser hårdt på markedet for plantebaserede produkter og har i 2018 investeret 35 millioner euro i ærteproduktion af Belgien.
- Åbningen i Danmark er et led i en investering på 60 millioner euro i Belgien og Danmark for at styrke virksomhedens position på et blomstrende marked for ærteprotein og naturlige kostfibre, fremgår det af en pressemeddelelse fra Cosucra.
Når valget er faldet på Aarhus, er det blandt andet, fordi ærterne her kan transporteres ad søvejen til fabriksanlægget. Ærterne forventes hovedsagelig at komme fra Baltikum, Polen, Sverige og Danmark.
Derfor bliver nyheden om den nye produktion også taget meget vel imod af Aarhus Havn.
- Det er dejligt, at der er driftige folk, der har fået sat gang i fabrikken igen, efter at Solae lukkede ned.
Og vi glæder os meget over, at den nye produktion vil medvirke til at give øget aktivitet på havnen, siger kundechef Nicolai Krøyer, Aarhus Havn.
I fællesskab
Etableringen af den nye ærteproduktion sker i fællesskab med Aarhus Bulk Terminal. Bag denne virksomhed står Copenhagen Merchants og Fredericia Shipping.
- Vi investerer sammen med Cosucra i etableringen af en ny ærteproduktion. Desuden har vi en aftale om selve produktionen, hvor de har knowhow om proteinproduktion, og vi stiller faciliteter og mandskab til rådighed, fortæller Klaus G. Andersen, direktør for Aarhus Bulk Terminal, til Grovvarenyt.
Aarhus Bulk Terminal overtog fabrikken for fem år siden, og efter en stor modernisering blev der for to år siden etableret en separat aktivitet på fabrikken, hvor der afskalles hestebønner og ærter.
- Denne produktion fortsætter. Nu bliver det en afdeling i fabrikken med to afdelinger. På den ene afskaller vi hestebønner til foderproduktion, mens vi på den anden vil afskalle ærter til proteinproduktion. Ærterne fortsætter herefter ind til produktionen af protein til fødevarer.
Klaus G. Andersen fortæller videre, at fabrikken har kapacitet til at afskalle i alt 50.000 tons råvarer om året.
Protein til ældre og unge
Afsætningen af ærteprotein vil belgiske Cosucra stå for.
- Markedet for plantebaserede produkter er blevet en af de ti største tendenser inden for fødevareindustrien. Planteprotein, herunder især ærteprotein, er blevet yderst populært blandt både flexitarianere og veganere og mennesker, der tænker på deres velbefindende, understreger Cosucra, der peger på, at ærteprotein vil komme til at spille en central rolle som plantebaseret ingrediens i de kommende år.
Familievirksomhed
Cosucra er en belgisk familieejet virksomhed, der blev etableret i 1852. Oprindelig var virksomheden aktiv i sukkerproduktionen, men i løbet af de seneste 20 år har den gennemgået store forandringer og er blevet en pioner inden for produktion af ingredienser, der stammer fra cikorie og ærter. Virksomheden eksporter sine produkter til mere end 50 lande.
Artikel fra Grovvarenyt nr. 42, 18. oktober 2019.