Vi håber at få gennembrud i eksporten til Kina i 2020, siger Asbjørn Børsting, Dakofo.
Af Helge Lynggaard
Eksporten af maltbyg til Kina har store perspektiver, og vi tripper for at komme i gang.
Det siger Asbjørn Børsting, direktør i Dakofo, til Grovvarenyt.
Han var med i en delegation på otte deltagere fra den danske grovvarebranche, der netop er vendt hjem efter at have promoveret dansk maltbyg i Kina.
- Mulighederne for at eksportere maltbyg til Kina er meget store, vurderer Asbjørn Børsting.
- Kina importerer syv millioner tons maltbyg årligt. Fra Europa er det stort set kun Frankrig, der leverer større mængder, oftest et par millioner tons. Derfor kan det være svært at sætte en øvre grænse for, hvad det kunne blive til for dansk eksport – uden at jeg vil sætte tal på, siger Asbjørn Børsting.
Når han mener, at der er et stort potentiale for eksport af dansk maltbyg, skyldes det, at der i Danmark årligt produceres cirka tre millioner tons vårbyg i gennemsnit. Heraf er det cirka 1,3 millioner tons, der sælges som maltbyg – 350.000 tons til malterier herhjemme og op mod en million tons til eksport.
- Men omkring 90 procent af den danske vårbyg er dyrket med maltbygsorter. En del af det bliver eksporteret som foderbyg, og det kunne man godt forestille sig blev ændret til maltbyg. Så der er potentiale for en stor vækst i eksporten af maltbyg.
Venter gennembrud
Asbjørn Børsting forklarer, at det er et langt og sejt træk at få gang i eksporten til Kina.
- Det kender vi også fra andre brancher, og med maltbyg har vi nu været i gang i to-tre år. Men jeg har store forhåbninger om, at der vil ske et gennembrud i 2020, siger Asbjørn Børsting.
- Formålet med turen til Shanghai var først og fremmest at komme i tæt dialog med bryggerier og malterier og få dem til at argumentere for en bedre dansk-kinesisk handelsaftale i form af et maltbygprotokollat. Sidste år havde vi besøg af en kinesisk delegation med en minister i spidsen, og her blev vi anbefalet at deltage i en import-messe i Shanghai og samtidig lave en dansk aktivitet.
- Det råd greb vi. Vi deltog dels i en stor messe i Shanghai, og dels holdt vi et handelsmæssigt seminar for potentielle kunder fra bryggerier og malterier på det danske konsulat i Shanghai. Her var omkring 50 deltagere fra 25 af de største virksomheder, og der var stor interesse for at høre om dansk maltbyg. Deltagere har efterfølgende svaret meget positivt tilbage, fortæller Asbjørn Børsting.
Han håber, at der nu er vakt en interesse for dansk maltbyg hos de kinesiske kunder, så handelsaftalen kan blive moderniseret.
- Jeg ser frem til, at der sker noget i overskuelig fremtid. De danske myndigheder er meget opmærksomme på at medvirke til at drive processen frem. Hele vejen igennem har vi fået stor opbakning fra Landbrugsstyrelsen, og fra både den danske ambassade i Kina og fra konsulatet i Shanghai har vi fået fantastisk opbakning.
Vil holde dynamikken i gang
Asbjørn Børsting er meget opsat på, at holde dynamikken i gang.
- Derfor arbejdes der allerede med flere ideer til, hvor dialogen med de kinesiske kontakter kan holdes i gang. Det kan både være i form at nye møder med potentielle kunder i Kina, og det kan være besøg af ekspertgruppe, der kommer til Danmark for at kigge nærmere på den måde, vi dyrker maltbyg.
Artikel fra Grovvarenyt nr. 46, 15. november 2019