< Tilbage

Andelsvirksomhederne afviser at finansiere foder25-11-2018 - 21:46

De andelsejede grovvareselskaber vil ikke finansiere foder, som senest Hornsyld Købmandsgaard har meddelt, at de er parate til. Andelsselskaberne har derimod en anden strategi for at hjælpe betrængte landmænd

 

Det er svært for andelsselskaberne at medvirke til en indkomstudjævning for landmændene, mener seniorforsker Henning Otte Hansen, Købehavns Universitet. Colourbox.

Af Hanne Gregersen

freelance journalist

 

Direktør Hans Otto Ewers fra Brødr. Ewers fortalte i fredags, at virksomheden er klar til at investere i danske bedrifter.

 

-Vi ser lyst på fremtiden, og vi har stor tillid til de danske landmænd, så for os vil det ikke være unaturligt at investere i en driftig landmand, der gerne vil ekspandere, men har svært ved at rejse den nødvendige kapital, sagde Hans Otto Ewers til GrovvareNyt og tilføjede, at finansieringen også kunne omfatte generationsskifter.

I denne uge meldte Hornsyld Købmandsgård sig så også på banen med hjælp til de betrængte landmænd, idet Købmandsgården på Agromek vil brede et nyt koncept ud om finansiering af foder til svineproducenterne.

Men det er slet ikke den vej, de tre andelsejede grovvareselskaber, som GrovvareNyt har talt med, vil gå. 

 

Udlodder overskuddet

-Nej, siger direktør Steen Bitsch, Vestjyllands Andel.

- Vi kan ikke tage penge fra nogle af vores landmænd for at hjælpe andre. De penge, vi tjener, må komme alle landmænd til gode i form af bl.a. billige produkter.

 

-Vi har i stedet udloddet hele årets overskud på 55 mio. kr. til vores landmænd. Så kan de bruge pengene til, det, de har mest brug for, om det er opsparing, en ny mejetærsker eller flere grise. Det blander vi os ikke i.

Han understreger, at andelsejede selskaber ikke er kommercielle på samme måde som de privatejede.

 

-De kan i princippet bruge deres overskud til at bygge huse for eller andet, mens vi som andelsselskab har en pligt til at tilgodese alle vores ejere, siger Steen Bitsch.

 

Heller ikke Danish Agro har planer om at agere lånevirksomhed.

 

-Det er ikke noget, vi vil gøre i. Det overlader vi til bankerne, og det gør de udmærket, siger Søren Møgelvang Nielsen, kommunikationsdirektør. 

 

-Vores opgave i forhold til landbruget er at skaffe landmændene nogle gode priser og betingelser. 

 

Vicekoncerndirektør Jesper Pagh, DLG, peger på, at en direkte finansiering a la Brødr. Ewers og Hornsyld Købmandsgård ikke er noget for DLG.

 

-Vi prøver at finde andre løsninger, som nedbringer landmandens udgifter, bl.a. når vi køber råvarerne ind, siger han. 

 

-Vi arbejder meget med risikostyring og overvågning, der kan hjælpe landmanden.

 

I øvrigt har både Danish Agro og DLG taget andre skridt. DLG har bremset en del af deres investeringer, for at kunne levere bedre priser til landmændene, og har løsnet nogle af høstbetingelserne. Også Danish Agro har ændret høstbetingelserne og justeret det maksimale indhold i maltbyg, for at komme maltbyg-avlerne i møde. 

< Tilbage