< Tilbage

En succesfuld branche vil ud af skyggen 12-01-2019 - 18:00

Den danske ingrediensbranche, der omfatter både fødevare- , foder- og petfoodingredienser, 

har en årlig omsætning på over 40 milliarder kroner – men der er gode muligheder 

for yderligere vækst frem mod 2030, mener Vækstteam for ingrediensbranchen

 

Formanden for Vækstteam for ingrediensbranchen, Bjarne Larsen, overrakte teamets anbefalinger til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på toppen af Aros Aarhus Kunstmuseum. Foto: Helge Lynggaard.

Af Helge Lynggaard

 

Torsdag i denne uge kom der fokus på den danske ingrediensbranche. Vækstteam for ingrediensbranchen overrakte sine anbefalinger til, hvordan regeringen kan bidrage til at branchens vækstpotentiale kan forløses frem mod år 2030. 

 

Ved et arrangement på Aros Aarhus Kunstmuseum modtog miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen anbefalingerne.

 

Ingrediensbranchen, der omfatter både fødevarer-, foder- og –petfoodingredienser, har omkring 10.000 ansatte og omsætter for omkring 40 milliarder kroner årligt.

 

Gær i brød, vitaminer og mineraler til foder og enzymer til fremstilling af ost er nogle af de varer, som den danske ingrediensbranche producerer.

 

For at få branchens input til, hvordan væksten kan øges yderligere, og hvordan regeringen kan være med til at sikre fortsat vækst og udvikling nedsatte regeringen i 2018 et Vækstteam for ingrediensbranchen.

 

- Vi er en branche, som har været rigtig gode til at passe os selv. Ingredienser bliver sjældent fremhævet på lige fod med øl, mælk og bacon Vi må bare erkende, at enzymer, emulgatorer og bakterier er mindre håndgribelige end de råvarer, de kommer fra og de produkter, de indgår i, sagde Bjarne Larsen, formand for Vækstteam for ingrediensbranchen og indtil for nylig CEO i KMC.

 

Han fortalte, at det har været tydeligt i vækstteamets arbejde, at ingrediensbranchen mangler en fælles fortælling om, hvem den er, og hvad den laver.

 

- Vi skal være stolte over at fortælle om, hvordan vi udnytter sidestrømme som blod, rapsskrå og alle de andre ting, som ellers ville været gået til spilde eller have fundet ringere anvendelse. Vores ambition er, at der skal være så lidt som overhovedet muligt, som vi kan betegne som affald, sagde Bjarne Larsen inden han overrakte anbefalingerne til miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

 

- Tak for anbefalingerne. De fleste danskere kender nok ikke ingrediensbranchen, og sådan havde jeg det også, for jeg vidste mere om de store og mere synlige virksomheder. Jeg er heldigvis blevet klogere, og det skal vi også have resten af vores landsmænd til, for de danske ingrediensvirksomheder har en potentiale, som vi slet ikke har set forløst endnu, sagde ministeren og fortsatte:

 

- Kravene til både vores mad og til foder til vores husdyr ser kun ud til at blive højere og højere både herhjemme og ude i verden, og uanset, hvor jeg kommer, er det bæredygtighed, miljøhensyn , sundhed og bedre brug af vores ressourcer, som er på den politiske dagsorden.

 

- Jeg er stolt over at vi i Danmark har en branche som allerede i dag skaber en forretning på  sidestrømme som ellers ville være røget ud. Det gælder for eksempel vallen som tidligere blev brugt som svinefoder eller hældt ud – nu bruges den til fremstilling af proteiner, mineralblandinger , laktose med videre.  

 

- Hemmelige ingredienser er alle tiders, men en hemmelig ingrediensbranche er ikke alle tiders. Det skal vi have lavet om på, og jeg vil gøre, hvad jeg kan for at brande jer i ind- og udland, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

 

Direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nøhr-Pedersen pegede på, at den danske ingrediensbranche er et rent guldæg.

 

- I er en vigtig byggesten til en bedre verden. I beskæftiger ikke så forfærdelig mange mennesker, I har en høj andel af medarbejdere med lange uddannelser, stor eksport og en stor værditilvækst pr. medarbejder – og alt det uden at det kaster så forfærdelig meget opmærksomhed af sig. Det vil vi gerne hjælpe med at få tydeliggjort endnu mere og få sat mere lys på denne sektor og få en bedre statistisk belysning af, hvad der gemmer sig i denne branche, som leverer højværdivarer til fødevarer, foder og petfood, sagde Flemming Nøhr-Pedersen.

 

Se anbefalingerne fra Vækstteam for ingrediensbranchen her

 

 

< Tilbage