< Tilbage

Indvielse af søstjernefabrik – det næste kan blive græsprotein01-04-2019 - 09:51

Fredag eftermiddag kunne finansminister Kristian Jensen klippe den røde snor ind til produktionslokalerne på Vestjyllands Andels nye fabrik i GreenLab, hvor der måske også skal produceres græsprotein

 

Finansminister Kristian Jensen klippede den røde snor ved indvielsen af søstjernefabrikken ved Skive fredag eftermiddag. Foto: Pressefoto.

 

Lagerhallen var stuvende fuld af forventningsfulde gæster, da der fredag eftermiddag var inviteret til indvielse af verdens første søstjernefabrik, som fremover skal producere proteinmel til blandt andre økologiske landbrug.

 

Blandt de fremmødte var også finansminister Kristian Jensen. Da han havde fortalt kollegerne på Christiansborg om sit forestående besøg på Skive-egnen, havde det fremkaldt en vis skepsis: ”Det er da løgn” og ”Hvad i alverden er en søstjernefabrik”. Han kunne dog fortælle dem, at den er god nok. I dag blev verdens første søstjernefabrik åbnet, hedder det i en pressemeddelelse om åbningen.

 

- At verdens første søstjernefabrik ligger i Danmark kan næppe overraske. Den lægger sig i en tradition af danske virksomheder, som tænker ud af boksen, og som får løst et problem ved at gøre den til en ressource. Når økologiske grise og kyllinger kan blive fodret med søstjerneprotein, er det samtidig endnu et eksempel på, at dansk landbrug og fiskeri tør gå nye veje med kreative og innovative løsninger, fortalte Kristian Jensen.

 

Efter sin åbningstale blev Kristian Jensen fulgt op af Peder Chr. Kirkegaard, borgmester i Skive Kommune. Han kunne bl.a. glæde sig over, at den gode historie havde fundet vej til og slået sig ned i hans lokalområde.

 

- Her får vi en fabrik, der gavner miljøet og bidrager med en masse positive vinkler. Det er generelt en meget fin historie, og vi er da også taknemmelige for, at Vestjyllands Andel har valgt at placere sig her i Greenlab Skive. Fabrikken bliver således del af en ny energisymbiose og matcher den trend i tiden. Der er ikke noget, der er så galt, at det ikke kan omdannes og blive til noget godt, lød det fra Peder Chr. Kirkegaard.

 

Også Leif Haubjerg, bestyrelsesformand i Vestjyllands Andel, var blandt dagens talere. På landbrugets vegne fremhævede han de muligheder, som søstjernefabrikken giver.

 

- Med det her projekt frembringer vi en formidabel proteinkilde, som kan blive til stor gavn for husdyrproduktionen i en verdensdel, hvor proteinforsyningen traditionelt kommer fra andre verdensdele. Det glæder naturligvis os landmænd, som lever af naturen, lever i naturen, men også lever for naturen, fortalte Leif Haubjerg.

 

Andet end protein 

fra søstjerner

Søstjernefabrikken var én af Steen Bitsch’ første projekter, da han i 2017 blev ansat som nye direktør i Vestjyllands Andel. I forbindelse med sin tale kunne han således også berette om en vis skepsis, da han fremlagde sine idéer.

 

- Da jeg første gang præsenterede projektet for bestyrelsen, blev jeg mødt med en vis skepsis. Men det blev overraskende hurtigt vendt til vestjysk iværksætterlyst, fortalte Steen Bitsch, som samtidig pointerede, at ”søstjernefabrikken” ikke udelukkende skal producere proteinmel fra søstjerner.

 

- Som landmænd ved vi godt, at det ikke altid går som planlagt med naturen, og pga. en begrænset høstsæson for søstjerner skal vi også se på andre sidestrømme. Her kan jeg løfte sløret for, at vi er relativt langt i forholld at se på græsprotein som det næste. Fælles for kilderne er, at de skal være med til at danne grundlag for, at dansk landbrug kan løse miljøproblemer og bidrage til fortsat fælles velfærd.

 

Har produceret i en måned

Danish Marine Protein, som er navnet på hele konceptet, har nu produceret proteinmel fra søstjerner i en måneds tid. Og direktør for fabrikken, Niels Jørgen Madsen, ser da også gode perspektiver for at fortsætte produktionen via andre proteinkilder.

 

- GreenLab er udlagt til virksomheder bl.a. som os, der ønsker at se bæredygtige løsninger i en produktion. Vi vil ikke bare lave proteiner fra søstjerner, vi vil lave high end proteiner fra alle former for produkter, der kan indgå i den biocirkulære økonomi som biomasse fra marineprodukter og andre vegetabilske råvarer, sagde Niels Jørgen Madsen.

 

Artikel fra Grovvarenyt nr. 13, 29. marts 2019

 

< Tilbage