< Tilbage

European Protein starter produktion af proteinfoder i Ukraine26-04-2016 - 22:06

I et nyt joint venture vil danske European Protein producere fermenteret protein til svin og fjerkræ i SNG-landene og Asien

 

Når den nye foderfabrik står klar til produktion, kan soja og raps hentes næsten lige uden for døren i Ukraine, hvor begge afgrøder er meget udbredte. Billedet er fra en sojamark i Ukraine. Foto: Colourbox.

 

Af Helge Lynggaard

 

Den Jelling-baserede virksomhed European Protein indgår nu et joint venture med den ukrainske virksomhed Svit-Agro om at producere fermenteret protein.

 

Parterne har købt en tidligere foderfabrik cirka 120 km syd for Ukraines hovedstad Kiev. Her bliver det muligt at producere op til 100.000 tons fermenteret protein om året.

 

- Foderfabrikken skal vi nu i gang med at ombygge til produktion af fermenteret protein. Vi forventer at være klar til at starte i løbet af den kommende vinter, men forinden venter der et større ombygningsarbejde, fortæller direktør Jens Legarth til Grovvarenyt.

 

Han forventer, at der i løbet af det første halve år skal produceres 25.000 tons. 

 

Statsministeren i Ukraine

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og en erhvervsdelegation var tirsdag i denne uge i Ukraine, og Jens Legarth benyttede besøget til at løfte sløret for de nye planer.

 

- Jeg var ikke selv med på rejsen men syntes, det var en god lejlighed til at offentliggøre planerne om det nye samarbejde, som er 99 procent på plads, siger Jens Legarth.

 

Den nye samarbejdspartner, Svit-Agro, har forhandlet produkter fra European Protein gennem et par år.

 

- Ejerne er midt i 30’erne og nogle driftige unge mennesker, der er uddannet i blandt andet Tyskland og derefter har etableret et handelshus, som sælger blandt andet aminosyre, vaccine, antibiotika og meget andet, som bruges i landbrugsproduktionen. De omsætter for en milliard kroner. De har gjort det godt, siger Jens Legarth.

 

Får råvarer tæt på fabrikken

Ukraine har en meget stor produktion af soja og raps, og landet eksporterer fire-fem millioner tons soja årligt.

 

- Når vi har råvarer så tæt på produktionsfaciliteterne, kan vi holde vores omkostninger nede og dermed være ganske konkurrencedygtige. Med fabrikken i Ukraine satser vi på at dække specielt SNG-landene – de tidligere Sovjet-republikker – samt Asien med fermenteret protein til svin og fjerkræ.

Marketing og salg vil blive varetaget af Svit-Agro i SNG landene.

 

Tre gange så meget pr. ansat i forhold til Jelling-fabrikken

- Foderfabrikken bliver udstyret med vestlig teknologi. Selv om vi har tilsvarende anlæg i både Jelling og i USA, bliver det alligevel et helt andet produktionsapparat, fordi teknologien har udviklet sig så meget. 

 

- Vi har fundet ud af, hvor vi kan optimere produktionen, og det betyder, at vi kan producere tre gange så meget pr. ansat som på fabrikken i Jelling. Og vi satser meget på at gøre produktionen så automatiseret som muligt. Det er meningen, at der kun skal være en-to mand til at passe produktionen, der kommer til at køre i døgndrift. Det vil sige, at vi regner med cirka 15 medarbejdere i alt. 

 

- Under indkøringen vil der ære erfarne danskere tilstede, men ellers bliver der tale om en lokal medarbejderstab, siger Jens Legarth.

 

Han siger, at den politiske uro samt krigshandlingerne i det østlige Ukraine ikke påvirker dagligdagen omkring den nye foderfabrik.

 

- De politiske omvæltninger har ført til, at der politisk blevet sat ind overfor korruption, og vi har ikke mærket noget videre til det, siger Jens Legart, der ser frem til at komme i gang med ombygningen af foderfabrikken.

 

Produktionen i Jelling har nået sit maksimum

På fabrikken i Jelling har han ført en lang kamp for at få den nødvendige miljøtilladelse. Naboer klagede i lang tid over lugtgener fra fabrikken, og på et tidspunkt var produktionen indstillet, mens der blev arbejdet på at finde løsninger til at mindske lugten.

 

- Miljøtilladelsen er i hus, og vi har nået den maksimale produktion. Men der bliver ikke tale om en udbygge virksomheden i Jelling. Det vil vi gøre andre steder. Derfor har vi etableret en tilsvarende jointventure produktion i South Dakota i USA og det bliver den vej vi vil gå fremover siger Jens Legarth.

< Tilbage