< Tilbage

DLG inviterer Danish Agro til samarbejde i udlandet20-02-2018 - 22:01

Vi kan blive den største aktør i Europa, siger DLGs formand Niels Dengsø Jensen, der opfordrer andre danske andelsejede grovvareselskaber til at indgå i samarbejde i stedet for at konkurrere i udlandet 

 

Niels Dengsø Jensen, DLG’s betyrelsesformand, sendte tirsdag en åben invitation til Danish Agro koncernen om samarbejde i udlandet. Foto: Niels Hougaard.

 

Af Helge Lynggaard

 

Står det til DLG, bør danske andelsejede grovvareselskaber undlade at konkurrere i udlandet og i stedet for samarbejde.

 

Opfordringen kommer fra DLG’s bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen i forbindelse med fremlæggelsen tirsdag i denne uge af koncernens årsrapport for 2017.

 

- Vi har investeret rigtig mange penge i landene omkring Østersøen i de senere år, og det interessante ved det marked er, at det har vores danske kolleger også gjort, sagde Niels Dengsø Jensen på et pressemøde på Axelborg. 

Hans invitation var tydeligt adresseret direkte til Danish Agro og Vestjyllands Andel, som samarbejder om investeringer i udlandet – koncentreret i landene omkring Østersøen.

 

- Vi kan vælge at fortsætte i samme spor hver for sig eller vi kan stoppe op og sige: Vi er 12.000 aktive danske landmænd og ejere i DLG, hvoraf mange også er andelshavere i andre selskaber. Hvad kunne vi få ud af at lave nogle partnerskaber altså danske ejede selskaber på de markeder? Vi kunne blive Europas største premix- og vitaminselskab i Europa, vi kunne blive en meget stærk spiller på grovvaremarkedet i Tyskland – hvis ikke den stærkeste og vi ville for eksempel på planteforædlingssiden kunne komme til at stå rigtigt stærkt, sagde Niels Dengsø Jensen.

 

- Har vi råd til ikke at samarbejde, spurgte bestyrelsesformanden, der understregede, at DLG efter nogle år med frasalg nu er klar til vækst og parat til at erobre nye områder men altså meget gerne i en form for samarbejde med Danish Agro og Vestjyllands Andel.

 

- Vi synes, vi skylder os selv og vores ejere, at vi tager spørgsmålet op.

 

Har I drøftet denne invitation med Danish Agro og Vestjyllands Andel?

 

- Det har jeg ingen kommentar til, sagde Niels Dengsø Jensen og gjorde det klart, at ønsket om et samarbejde kommer fra DLG’s ejere – landmændene.

 

- Vi siger bare, hvad vi af hjertet mener. Det er jo noget, som vi er blevet spurgt om af vores ejere på møder rundt om i landet sidste år. Her var der en del, der rejste spørgsmålet, og det er ikke nogen hemmelighed, at vores repræsentantskab synes, det kunne være en god ide.

 

- Vi ved, at der også er nogle af kollegernes ejere, der siger det samme, og så kunne man jo starte nedefra i stedet for oppefra, siger Niels Dengø Jensen.

 

  – Det behøver ikke at være hele paletten – det ville vi gerne, men det kunne være, at der var nogle områder, det var helt oplagte at starte med, og samarbejdet kan have mange former, siger bestyrelsesformanden.

 

 

Fra Grovvarenyt sekstraudgave 20. februar 2018

< Tilbage