< Tilbage

Første skimmelresistente sort af melkartofler optaget på EU’s sortsliste12-03-2018 - 14:38

Den nye sort skal sprøjtes langt mindre mod skimmel end andre. Der bliver lagt mindst 

100 hektar med den nye resistente sort i Nordjylland i år.

 

Usprøjtede kartofler den 7. august 2017. Nofy til venstre og Kuras til højre. Foto: AKV-Langholt.

Af Helge Lynggaard

 

Nofy hedder den nye meget skimmelresistente sort, der som den første dansk udviklede melsort  er optaget på sortslisten i EU.

Navnet har sorten efter No Fytoftera, der ganske enkelt betyder ”ingen skimmel”.

- I praksis regner vi med, at den kun skal sprøjtes tre-fire gange i løbet af en sæson, hvor det ellers er normalt med omkring tolv gange i melsorterne, siger agrochef Henrik Pedersen, kartoffelstivelsesfabrikken AKV-Langholt i Vendsyssel til Magasinet Danske Kartofler.

Det er AKV-Langholt, der i samarbejde med hollandske Agrico har fået sorten optaget efter mange års forarbejde.

- Vi startede med en enkelt plante helt tilbage i 2008, og nu er vi nået så langt med forædlingsarbejdet, at der vil blive lagt mindst 100 hektar med sorten til melproduktion i år, siger Henrik Pedersen, der ikke kan skjule en vis stolthed over, at det er lykkedes medarbejderne på AKV-Langholt at forædle den hollandske kartoffel efter et stor og langvarig indsats.

- I år vil der også blive lagt en større areal med læggekartofler af den nye sort, så den kan dyrkes på endnu større arealer til næste år, fortsætter agrochefen, der ser frem til, at Nofy kan blive afprøvet i praksis i stor skala. Her skal det blandt andet afprøves, hvordan sorten skal sprøjtes mest optimalt.

 

Mindre udbyttet opvejes af mindre risiko for skimmel

Den skimmelresistente sort Nofy giver mindre udbytte end standardsorten Kuras.

- Men vi mener, at det mindre udbytte bliver opvejet af den mindre risiko for skimmel, siger Henrik Pedersen, der varsler, at AKV-Langholt har to andre skimmelresistente sorter på vej.

- Den ene sort vil vi måske allerede overveje at få på sortslisten til næste år, for der er jo et stort behov for at få skimmelresistente sorter ud på markerne. De senere år er behovet for at sprøjte mod skimmel steget blandt andet fordi skimmelen har tilpasset sig og dermed bryder resistensen. Det kan vi også risikere på et tidspunkt når det gælder de nye skimmelresistente sorter. Derfor ligger der en stor opgave for forskerne i at finde ud af, hvordan man kan forhindre nedbrydnignen af resistensen, siger Henrik Pedersen.

 

< Tilbage