< Tilbage

Hver femte landmand har svært ved at skaffe arbejdskraft15-06-2018 - 17:11

De gode tider i dansk økonomi og forventningen om øget produktion medfører stigende mangel på arbejdskraft i landbruget, viser ny måling fra Seges

 

Det er den største mangel på arbejdskraft, der er målt siden 2010, siger Klaus Kaiser, Seges. Foto: Colourbox.

Danske landmænd forventer at øge produktionen både i år og i 2019. Der er dog en række barrierer, som begrænser produktionen, hvoraf manglen på arbejdskraft er en af de væsentligste. 

 

Det viser en ny måling i Landmandsbarometeret, der to gange årligt spørger over 2.000 landmænd om deres forventninger til fremtiden.

 

- Det er den største mangel på arbejdskraft, der er målt siden undersgøelsen startede tilbage i 2010, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef på Seges.

 

Adgangen til arbejdskraft har indtil 2016 ikke udgjort en væsentlig begræsning på produktionen, men nu angiver næsten hver femt bedrift, at manglen på arbejdskraft bremser produktionen. Manglen er største inden for produktion af svin, fjerkræ og mælk.

 

Ifølge undersøgelsen er der også andre alvorlig barrierer for produktionen, blandt andet i form af høje produktionsomkostninger, lave afregningspriser og lovgivningsmæssige begrænsninger.

 

Store dele af landbrug har igen mod på at invester og udvide produktionen efter en række vanskelig år med lave priser, Ruslandsembargo med videre, og det har medført behov for ekstra arbejdskraft. Men da arbejdsløsheden i Danmark generelt er meget lav, ser vi nu i stigende omfang flaskehalse i landbruget, fortæller Klaus Kaiser.

Artikel fra Grovvarenyt 15. juni 2018

 

< Tilbage