< Tilbage

Opfordring: Fortæl langt mere tydeligt om pesticidrester31-01-2014 - 13:57

 

Sæt fokus på mængderne i de enkelte fund af pesticider i stedet for antallet af fund,


Sæt fokus på mængderne i de enkelte fund af pesticider i stedet for antallet af fund, lyder Grovvarenyts opfordring til fødevareministeren, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet. Foto: Dreamstime.

Af Gunner Buck

Det er kun godt og vel hver tredje dansker, som véd, at det er muligt at reducere indtaget af rester af sprøjtemidler ved at købe dansk producerede fødevarer.

Samtidig ligger rester af  sprøjtemidler højst på listen over stoffer i fødevarer, som danskerne frygter mest.

Det er slet ikke godt nok. 

Derfor er Grovvarenyts bedste bud til fødevareminister Dan Jørgensen samt til Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet:

Sæt fokus på mængderne i de enkelte fund i stedet for antallet af fund, når I fortæller om resultaterne af jeres flotte arbejde med kontrol af pesticidrester i fødevarer.

Sæt mere fokus på, hvor bitte små mængder, der er tale om – typisk meget tættere på detektionsgrænsen end på den grænseværdi, der i forvejen er fastlagt med en stor sikkerhedmargin på grundlag af EU-regler. 

Sæt endnu bedre fokus på de mange prøver af fødevarer, hvor I ikke finder rester af pesticider.

I rapporter, pressemeddelelser og udtalelser kan I langt mere tydeligt vise, at danske frugtavlere, gartnere og landmænd bruger pesticider med meget større omhu, end det i dag fremgår af den omtale, der er baseret på de årlige rapporter om pesticidrester i fødevarer.

En sådan opstramning vil både være til gavn for en mere sund konkurrence mellem konventionel avl og økologisk her i landet samt for eksportmulighederne.

En opstramning vil også gavne danske forbrugeres muligheder for valg af fødevarer.

< Tilbage