< Tilbage

For tredje år i træk får danske køer mindre medicin18-03-2014 - 11:36

 

Forbruget af antibiotika i danske kvægstalde falder. Det viser nye tal fra IT-registret Vetstat. Samtidig konkluderer en rapport fra European Medicines Agency, at det danske forbrug af medicin for alle produktionsdyr ligger på under en tredjedel af det gennemsnitlige forbrug i 25 europæiske lande. 


Brugen af antibiotika i kvægbruget er fortrinsvis til behandling af yverbetændelse. Arkivfoto: Helge Lynggaard.

De danske malkekøer bliver stadigt sundere og med mindre behov for behandling med antibiotika. 

For tredje år i træk er forbruget af antibiotika i dansk kvægbrug faldet, fremgår det af en pressemeddelelse fra Videncentret for Landbrug.

I 2013 blev der brugt 12,2 tons antibiotika i kvægbruget, hvilket er et fald på næsten seks procent i forhold til 2012.

 Det viser en ny opgørelse fra IT-registret Vetstat, hvor blandt andre dyrlæger og apotekere registrerer forbruget af medicin hos landmændene. ?

Og i forhold til deres europæiske kollegaer, så ligger danske landmænd også i den gode ende, når det handler om at begrænse forbruget af medicin til dyrene. 

Internationalt set er det danske forbrug af medicin for alle produktionsdyr på under en tredjedel af det gennemsnitlige forbrug i 25 europæiske lande, viser en rapport fra European Medicines Agency.

 

Opmærksomme landmænd

Ifølge Jørgen Katholm, dyrlæge i Videncentret for Landbrug, er årsagen til den positive udvikling inden for kvægbruget, at landmændene fortsat har stor opmærksomhed på at forebygge sygdomme.

- Vi har gennem de senere år arbejdet målrettet for at få forbruget ned. Vi har fået mange nye store stalde med god dyrevelfærd og der er arbejdet målrettet på at få reduceret antallet af klovlidelser. Derudover har vi gennemført en stor kampagne kaldet ”Vores mælk – en ren fornøjelse”, som sætter fokus på, hvornår og hvordan der skal bruges antibiotika. Kampagnen handler også om, hvordan man trimmer produktionen, så sundheden i besætningen forbedres generelt. Det er frugterne af det langsigtede arbejde, som vi begynder at høste nu, vurderer Jørgen Katholm.

 

Medicin bliver brugt til 
at kurere yverbetændelse

70 procent af den antibiotika, der anvendes i kvægbruget, bliver brugt til at behandle yverbetændelse. I løbet af de seneste fire år er det lykkedes at reducere antallet af behandlinger mod yverbetændelser med 29 procent – alene i 2013 er antallet af behandlinger faldet med 9 procent. Udviklingen er med til at reducere det samlede forbrug af antibiotika i kvægbruget betydeligt, forklarer Jørgen Katholm.

- Desværre bliver der stadigvæk foretaget behandlinger af yverbetændelse, som ikke har nogen effekt. Derfor er vores mål at halvere antallet af behandlinger mod yverbetændelse i forhold til 2009. Og vi er allerede godt på vej. 

I 2013 var tankcelletallet det laveste nogensinde og endte med et snit på 212.100, og udviklingen i 2014 viser fortsat flot forbedring. Udviklingen er et udtryk for en væsentlig forbedring af yversundheden og dermed dyrevelfærden, siger dyrlægen.

< Tilbage