< Tilbage

Forsker advarer mod at udbetale egenkapitalen fra andelsselskaberne23-03-2015 - 11:39

At udbetale andelsselskabernes egenkapital på 30 milliarder kroner giver ikke en stærkere sektor, mener seniorrådgiver Henning Otte Hansen

Seniorrådgiver Hening Otte Hansen mener, at en udbetaling af andelsselskabernes egenkapital ikke er løsningen, understregede han på en konference onsdag i Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab. Foto: Helge Lynggaard

 

Af Helge Lynggaard

For nylig foreslog formanden for Bæredygtigt Landbrug, Flemming Fuglede Jørgensen, at landmændene skulle have udbetalt den egenkapital, som de har stående i landbrugsets andelsvirksomheder

-Frigør de 30 milliader kroner, der er i kapital i de danske andelsselskaber og send pengene ud til landmændene, det er deres. Og sæt så andelsselskaberne på aktier, sagde Flemming Fuglede Jørgensen på generalforsamlingen i Bæredygtigt Landbrug i slutningen af februar.

Men det forslag finder absolut ikke støtte hos en af de forskere, der i de senere år har beskæftiget sig meget med de danske andelsselskaber og dansk landbrug generelt.

- Sammenholdt med landbrugets gæld på over 300 milliarder kroner er landmændenes indestående i andelsselskaberne blot en tiendedel. Så hiver man pengene ud af andelsselskaberne og giver dem til landmændene, vil det blot være en dråbe i havet. Og det er i hvert fald ikke løsningen på det hele, som seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet  sagde onsdag på en forårskonference i Herning, arrangeret af Det Kongelige Danske Landhusholdningsselskab.

- Der er to måder at fordele overskuddet i andelsselskaberne på. Enten at give dem til landmanden eller konsolidere selskabet. Der skal i andelsselskaberne være en stødpude til at kunne modstå kriser og der skal være penge til overs til at kunne investere og foretage opkøb. Omvendt skal der også være penge til at landmændene kan producere og levere råvarer til andelsvirksomhederne.

- Formuen på de 30 milliarder kroner i andelsselskabernes er landmændenes skjulte formue.  Fordeler man dem ud på alle heltidsbedrifter i Danmark bliver det cirka 2,8 millioner kroner til hver heltidsbedrift. En stor formue, som vokser år for år, så landmændene har mange penge i deres virksomheder. Men gør man landmændenes vilkår bedre ved at flytte pengene internt – altså flytte penge et andelsselskab ud til landmændene – får man så en stærker sektor af den grund?

- Det er måske bare en måde at skjule de sande udfordringer ved at omfordele pengene i en branche, sagde Henning Otte Hansen.

 

< Tilbage