< Tilbage

Skruelåget gør forskellen på verdensnyhed22-12-2017 - 10:55

På Plantekongressen i Herning vil BASF præsentere et nyt lukket system til påfyldning af mark-sprøjter. Danske landmænd bliver de første i verden, der får mulighed for at erhverve det nye system.

 

Det nye lukkede system bliver præsenteret på en marksprøjte på Plantekongressen i Herning. Foto: Fra video fra Scholle IPN.

Af Helge Lynggaard

 

Som det første sted i verden bliver et nyt lukket system til påfyldning af plantebeskyttelsesmidler på marksprøjter introduceret i Danmark. 

 

Det nye system sikrer, at håndteringen af plantebeskyttelsesmidler kan foregå med færre risici for, at der spildes noget på jorden, eller at sprøjteføreren kommer i berøring med kemien under påfyldning.

 

- Det er hurtigere, sikrere og smartere, som Anders Fjendbo, AgSolution Manager, BASF, udtrykte det, da han torsdag præsenterede det for landbrugspressen.

 

Systemet kaldet CTS – Close Transfer System - består af en fem liters dunk med et skruelåg, som dog er limet fast, så det ikke kan skrues af. 

 

Det er heller ikke nødvendigt for når dunkes skal bruges, sættes den med bunden i vejret på enhed, der kaldes Ezi-connect. Dunkes sættes let fast ved at dreje et håndtag, og derefter kan Ezi-connect åbne for dunken ved en speciel konstruktion inde i skruelåget. 

 

Efter brug sørger Ezi-connect for at spule dunken, så den er helt ren for kemikalier, når den afmonteres.

 

- Danmark er det første land i verden, hvor det nye system bliver introduceret. Det skyldes dels at vi har meget fokus på miljøet i Danmark og dels at vi har afgifter på plantebeskyttelsesmidler, siger Anders Fjendbo.

BASF er i kontakt med Miljøstyrelsen for at få nedsat afgifterne på midler, som sælges i de nye dunke.

 

- I det lukkede system er der minimal risiko for, at kemikalierne kan sprøjte og ramme sprøjteføreren, og derfor er der bais for at få nedsat den del af afgiften, som handler om sundhedsbelastningen, siger Anders Fjendbo og fortsætter:

 

- Vi har store forventninger til CTS-systemet, for vi håber, at det kan blive en ny indu-stristandard, som alle i branchen vil bruge. Vi er allerede i tæt kontakt med vores kolleger og konkurrenter i branchen, for vi ser rigtig gerne, at systemet kan udbredes til mange andre produkter. 

 

I første omgang vil BASF tilbyde de nye dunke til deres eget produkt Viverda. Produkter til Ezi-connet får tilføjelsen Ezi efter navnet.

 

Testet af ti 

danske landbrug

CTS-systemet er udviklet i samarbejde med det hollandske firma Scholle IPN, og det er ifølge Anders Fjendbo fire-fem år siden, at udviklingsarbejdet startede.

 

- Vi har senest fået det testet i ti danske landbrug, og nu er vi klar til at sætte det i produktion. Ezi-connect enheden er ved at blive færdigproduceret i Holland, og vi glæder os meget til at præsentere nyheden på Plantekongressen i Herning i januar. 

 

Her vil systemet være monteret på en John Deere marksprøjte uden for Kongrescentret, og indendøre vil BASF også have en stand, hvor det bliver præsenteret - blandt andet på video.

 

- Der er hundreder af danske landmænd, der vil kunne købe systemet fra februar-marts. Ezi-connet-systemet kan monteres på alle sprøjter og vil blive leveret af sprøjteproducenterne, og desuden er der indgået aftale om montering med Kyndestoft Maskinfabrik.

 

Ifølge Anders Fjendbo vil CTS-systemet koster 9-10.000 kr. plus montage. 

 

- Kan vi fået nedsat afgiften på de midler, som kan bruges med Ezi-connect, vil investeringen allerede kunne være tjent hjem på et år på de større landbrug, vurderer Anders Fjendbo.

 

Se video med håndtering af det nye system her

< Tilbage