< Tilbage

Svensk virksomhed kortlægger havrens DNA30-01-2018 - 10:51

Kortlægningen af havrens DNA åbner helt nye muligheder for at fremavle nye og forbedrede havresorter, for eksempel med højere proteinindhold.

Kortlægningen af havrens DNA åbner muligheden for at fremavle nye og forbedrede havresorter. Foto: Anne-Mette Engelbrecht.

Snart kan planteforædlere udvikle forbedrede og mere bæredygtige havresorter. Det er nemlig lykkedes den svenske biotekvirksomhed, CropTailor, sammen med forskningskonsortiet ScanOats, at kortlægge havrens komplekse genetik. Det skriver Lantmännen i en pressemeddelelse. 

 

Derved bliver der åbnet op for muligheden for at forbedre og fremhæve havrens egenskaber – for eksempel ved at fremavle havresorter med højere proteinindhold. Derudover kan havren udvikles, så den passer bedre til det svenske klima og er mere modstandsdygtige overfor skadedyr og svampeangreb.

 

- Det er fantastisk, at vi efter mange års omfattende forskningsarbejde endelig har knækket koden. At have adgang til hele havrens genetik er revolutionerende, for nu er vi i stand til at fremavle en endnu bedre havre, siger Olof Olsson, administrerende direktør for CropTailor.

 

Lantmännen, som er hovedaktionær i CropTailor, glæder sig over forskningssuccesen. En vigtig del af virksomhedens arbejde ligger nemlig i planteavl for at forbedre råmaterialekvaliteten, sundhedsegenskaberne og modstandsdygtigheden overfor forskellige afgrøder.

 

- Vores svenske havre er allerede blandt de bedste på verdensmarkedet og bliver eksporteret til blandt andet USA, Canada og Kina. Nu kan vi optimere havren yderligere, og det forventer vi både vil give fordele til forbrugerne, men også en bedre pris og øget eksport, siger Mats Larsson, forskningsdirektør hos Lantmännen og formand for CropTailor.

 

CropTailor har i arbejdet med kortlægningen taget udgangspunkt i havresorten Belinda. I fremtiden vil virksomheden fortsætte med at analysere Belinda og desuden sekventere andre havresorter for at skabe referencepunkter og derudfra fremavle bestemte egenskaber.  

 

Artikel fra Grovvarenyt fredag 26. januar 2018

 

< Tilbage