< Tilbage

Kameraer kan spare 60 procent af sprøjtemidlerne 14-10-2013 - 12:05

 

Forskere fra Syddansk Universitet, SDU, har udviklet en intelligent sprøjtebom, som reducerer landbrugets forbrug af pesticider med 60 procent. Flere test viser, at den intelligente sprøjtebom samtidig bekæmper ukrudtet lige så effektivt som en gammeldags sprøjte.


Sprøjtebom monteret med kameraer - forskerne forventer, at dele af den intelligente sprøjebom er klar om to år. Foto: SDU

 

Ved at montere  kameraer på sprøjtebommen kan forbruget af pesticider nedsættes med 60 procent. 

Det viser omfafttende forsøg, som forskere fra Syddansk Universitet, SDU, Aarhus Universitet, Københavns Universitet samt firmaerne Ektos og Claas har medvirket i. Og forskerne forventer, at dele af udstyret allerede vil være på markedet om to år.

 

Sprøjter hvor ukrudtet er

Princippet i den intelligente sprøjtebom er, at man kun sprøjter der, hvor ukrudtet er. 

- Vi har nu bevist, at vi ved hjælp af den intelligente sprøjtebom kan reducere forbruget af pesticider med 60 procent. Vi har arbejdet på det i fire år, og nu har vi endelig teknologien til effektivt at reducere forbruget af pesticider til gavn for landbruget og ikke mindst vores grundvand, siger projektchef Niels Jul Jacobsen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU.

Ved siden af de almindelige sprøjtedyser er den intelligente sprøjtebom udstyret med en række kameraer, som peger ned på jorden. 

Ved hjælp af et computerprogram kan kameraerne genkende ukrudtet og aktivere dyserne, når sprøjtebommen ruller over mælkebøtter, kamille og fuglegræs. 

- Vi er meget glade over det positive resultat. Vi havde forventet, at den intelligente sprøjtebom kunne reducere forbruget af pesticider med 50 procent, men flere test viser, at sprøjtebommen med 60 procent mindre mængde pesticider bekæmper ukrudtet lige så effektivt som en gammeldags sprøjte, siger Niels Jul Jacobsen. 

 

Forsøg i marken

Igennem foråret og sommeren har sprøjtebommen kørt rundt på en forsøgsmark i Flakkebjerg ved Slagelse. Marken har været inddelt i forskellige zoner. En del af marken er slet ikke blevet sprøjtet. En del er blevet sprøjtet på den traditionelle måde, mens en tredje del af marken er sprøjtet med den intelligente sprøjtebom. Forsøgene har vist, at den intelligente sprøjtebom bekæmper ukrudtet ligeså effektivt som den gammeldags sprøjte. 

- Jeg forventer, at vi allerede vil kunne se dele af den intelligente sprøjtebom på markedet om to år. Efter den store succes i projektet er metoderne klar til at blive overdraget til en af de producenter af landbrugsmaskiner, som har været med i projektet. Men det er ikke kun landbruget, men også kommunernes vej og parkafdelinger, som kan få glæde af sprøjten, pointerer Niels Jul Jacobsen.

< Tilbage