< Tilbage

Prisvinder ser nye muligheder for at tørre korn og frø27-11-2013 - 14:22

 

Der kan komme helt nye måder at tørre høstede afgrøder på i fremtiden, afslører idekonkurrence hos Agro Business Park

Helle Weber Ravn fik særprisen i Innovationskonkurrencen. Prisen blev overrakt af direktør Søren Villumsen, Kongskilde, der ved sit jubilæum havde opfordret gæsterne til at sætte et beløb ind på en kontor til denne pris i stedet for gaver.

 Af Helge Lynggaard 

 

Grovvarebranchen og landmænd kan se frem til at spare energi til tørring af korn og frø, hvis Helle Webers Ravns prisbelønnede idé bliver udviklet yderligere.

Først på ugen vandt hun – som omtalt på side 3 – årets særpris på 25.000 kr. i Agro Business Parks Innovationskonkurrence.

- Jeg kan næsten ikke få armene ned af begejstring. Tænk at vi vandt og så endda foran Ole Green, som jo ellers tidligere har vundet innovationskonkurrencen, og som har fået succes med sin fugtmåler til korn, siger Helle Weber Ravn.

Hun vandt prisen for FlexiDryBag, som er et system, der blandt kan bruges til at tørre høstede afgrøder.

- Det kan for eksempel være i form af poser, som lægges ned i afgrøden for at opsuge fugten, siger Helle Weber Ravn, der helst ikke vil være alt for konkret med, hvordan hun tænker sig, at landmænd og grovvarebranchen i praksis kan udnytte ideen.

- Det er en idékonkurrence, vi har vundet, og ideen skal nu videreudvikles. Men jeg er sikker på, at det er en idé med muligheder i, og derfor har jeg nu besluttet at etablere et firma sammen med en partner, som jeg har udviklet ideen sammen med, fortæller Helle Weber Ravn i telefonen fra Silkeborg, hvor hun skriver på en patentindberetning til Aarhus Universitet, så andre ikke løber med ideen.

Hun håber samtidig, at hun kan finde samarbejdspartnere, der er villige til at skyde kapital ind til videre udvikling og afprøvning af ideen.

 

Uanede muligheder

Helle Weber Ravn sammenligner FlexiDryBag med de små poser, der ofte følger med i æsken med nyt elektronisk grej for at absorbere fugt.

- De små poser indeholder silikat, som er langt dyrere og ikke slet ikke kan absorbere så meget fugt, som vores produkt kan. Når vi kender kapaciteten for, hvor meget vand og fugt vores materiale i poserne kan opsuge, er der uanede muligheder for brugen af det,  siger Helle Weber Ravn, der selvfølgelig ikke vil røbe, hvad FlexiDryBag indeholder.

Hun er seniorforsker på Århus Universitet i det tidligere Danmarks Miljøundersøgelser. Her har hun forsket meget i planters indholdsstoffer, og det er i forbindelse med forskningen, at hun har udviklet ideen med tørreenheden for at hun kunne opbevare prøver i laboratorier uden at prøverne blev ødelagt af mug, fordi de var fugtige.

- Men ideen har jeg udviklet i min fritid, vil jeg gerne understrege.

 

Tidligere vundet innovationskonkurrencer

Det er ikke nyt for Helle Weber Ravn at stille op i innovationskonkurrencer. Hun har to gange tidligere hentet priser hjem.

Sidste gang var i 2011, hvor hun sammen med sin papsøn vandt Agro Business Park Innovationskonkurrence for en strip, der kan bruges i forbindelse med modning af kød. Det projekt har hun trukket sig ud af og overladt til papsønnen.

Nu vil Helle Weber Ravn koncentrere sig om FlexiDryBag, og hun er allerede inviteret til møder med tre innovationscentre i Midt- og Østjylland, der er interesserede i at hjælpe hende videre med ideen.

< Tilbage