< Tilbage

Karen Hækkerup: Kun planteavlere siger godmorgen klokken ti19-01-2015 - 22:14

Med udsigten til valgt er det vigtigt at hive fat i lokale folketingskandidater, så de folkevalgte kender os og vores betydning for fødevareerhvervets fremtid, påpegede Landbrug & Fødevarers direktør på Plantekongres 2015

Selv i modvind forsøger vi at sætte os i offensiven, forklarede Karen Hækkerup. Foto: Helge Lynggaard

Af Helge Lynggaard

Efter nu mere end 100 dage som direktør for Landbrug & Fødevarer har Karen Hækkerup gjort sig sine erfaringer.

- Kommer jeg til møde klokken ti og en landmand siger godmorgen, så ved jeg, han er planteavler, sagde Karen Hækkerup, da hun på landsplanteavlsmødet onsdag skulle forsøge at karakterisere en typisk planteavler.

Bemærkningen vakte stor latter blandt de mere end 1.400 planteavlere og gæster, der var samlet i MCH Herning Kongrescenter.

Ellers var der ikke så meget at grine af, for Karen Hækkerup skulle give et bud på, hvordan landbruget kommer fra politiske ambitioner til reel vækst.

Hun måtter erkende, at landbruget i øjeblikket er trængt i defensiven blandt andet på grund af Ruslands boykot af varer fra EU.

- Vi står i fødevareerhvervet herhjemme til at miste otte milliarder i eksportindtægter i år, og det kan betyde tab af mange tusinde arbejdspladser. Derfor står vi i en alvorlig situation.

Men selv i modvind søger vi at sætte os i offensiven og derfor har vi foreslået en Ruslandspakke. Hermed forsøger vi at få regering og folketing til at skabe rammevilkår, så vi kan klare os gennem krisen, så vi igen kan se lyset, som Karen Hækkerup udtrykte det.

Hun understregede, at landbruget ikke kommer med hatten i hånden og beder om milliarder.

- Vi beder blot om hjælp til, at vi selv kan arbejde os ud af krisen, sagde hun og fortalte, at hun havde store forventinger til det kommende år, for dels kunne der komme vækstinitiativer fra den nuværende regering eller også kunne der være mulighed for at Landbrug & Fødevarers initiativer kunne blive gennemført af VKO.

Hun opfordrede alle til at hive fat i lokale folketingskandidater, for med udsigten til valg bliver interessen for lokalområderne skærpet.

- Det er vigtigt, at de folkevalgte kender os og vores betydning for fødevareerhvervets fremtid. For der er en fremtid. I de næste 40 år skal der produceres lige så meget mad, som der har været gjort i de foregående 10.000 år. Det er jo ikke dårligt for et erhverv, der lever af at producere det daglige brød, sagde Karen Hækkerup.

 

< Tilbage