< Tilbage

Yara bygger verdens første fuldt elektriske og førerløse containerskib11-05-2017 - 14:08

Containerskibet Yara Birkeland vil flytte transporten af 40.000 containere årligt fra landevej til søtransport med det førerløse skib

Fra 2020 forventer Yara, at det elektriske containerskib kan sejle helt førerløst. Ill. Yara.

Af Helge Lynggaard

 

Fra slutningen af 2018 forventer Yara at være klar med verdens første fuldt elektriske containerskib med nul udslip af skadelige stoffer.

 

Skibet er samtidig et såkaldt autonomt skib, der er i stand til at sejle helt førerløst.

Det bliver verdens mest avancerede containerskib, og det vil blive en ”game-changer” inden for søtransport, fremhæver Yara i en pressemeddelelse om det nye containerskib.

 

 Skibet vil blive sat ind til at sejle containere fra produktionsanlægget i Porsgrunn til havnene i Brevik og Larvik.

Det nye fartøj vil reducere NOx- og CO2-emissionerne og forbedre trafiksikkerheden ved at fjerne op til 40.000 lastbiltransport i  byområder.

 

Yara Birkeland, som skibet hedder, er opkaldt efter Yaras stifter. Yara Birkeland vil i første omgang fungere som et bemandet fartøj, men det vil i løbet af 2019 overgå til fjernbetjening og forventes fra 2020 at kunne udføre fuldt autonome operationer.  

 

- Hver dag er der brug for mere end 100 dieselrejser til at transportere produkter fra Yaras Porsgrunn-anlæg til havne i Brevik og Larvik, hvor vi sender produkter til kunder over hele verden. Med dette nye autonome, batteridrevne containerskib flytter vi transport fra vejen til søen og derved reducerer støj og støvudslip. Samtidig forbedrer vi sikkerheden ved de lokale veje og reducerer NOx- og CO2-emissionerne, siger Svein Tore Holsether, administrerende direktør for Yara.

< Tilbage