< Tilbage

Udbyttet i økologiske afgrøder typisk 50-75 procent af konventionelt dyrkede13-08-2013 - 12:45

Grovvarenyt har sammenlignet udbyttet i økologisk og konventionelle afgrøder i årene 2008-2011

Udbytterne i de to former for dyrkning er staidg meget forskellige.

Fødevareministeriet satser mange ressourcer på, at økologiske afgrøder skal dække 20 pct. af de danske landbrugsarealer i 2020.

Men der er meget langt igen, før udbytterne ved de to former for dyrkning bliver tilnærmelsesvis lige store.

Økologiske afgrøder giver i Danmark typisk 50 - 75 pct.af udbyttet i konventionelt dyrkede afgrøder.

Det har Grovvarenyt tidligere påvist ved gennemgang af udbytter for årene 2006 - 2009.

Billedet bliver ikke rykket, når perioden for sammenligning bliver ændret til 2008 - 2011.

 

De store forskelle i udbytte

Udbytter i økologisk hvede typisk ligger på 50 - 60 pct. af udbyttet i konventionelt dyrket hvede.

Den økologiske vårbyg giver typisk op mod 75 pct. af konventionelt dyrket.

Økologiske kartofler giver typisk op mod 60 pct. af de konventionelt dyrkede - med 2011 som en undtagelse, fordi procenten det år kom under 40.

Ydelsen hos økologiske køer ligger omkring 90 pct. af ydelsen hos konventionelle køer.

 

50-60 pct. i Sverige

I Sverige skulle man have nået at 20 pct. af afgrøderne var økologiske med udgangen af 2013. Med udgangen af 2012 var man kun nået til 15,7 pct.

Udbytter i økologisk korn typisk er 50-60 pct. af konventionelt dyrkede afgrøder. For spisekartofler var procenten i 2012 på 46,3.

Gunner Buck

< Tilbage