Fødevareministeriet satser mange ressourcer på, at økologiske afgrøder skal dække 20 pct. af de danske landbrugsarealer i 2020.
Men der er meget langt igen, før udbytterne ved de to former for dyrkning bliver tilnærmelsesvis lige store.
Økologiske afgrøder giver i Danmark typisk 50 - 75 pct.af udbyttet i konventionelt dyrkede afgrøder.
Det har Grovvarenyt tidligere påvist ved gennemgang af udbytter for årene 2006 - 2009.
Billedet bliver ikke rykket, når perioden for sammenligning bliver ændret til 2008 - 2011.
De store forskelle i udbytte
Udbytter i økologisk hvede typisk ligger på 50 - 60 pct. af udbyttet i konventionelt dyrket hvede.
Den økologiske vårbyg giver typisk op mod 75 pct. af konventionelt dyrket.
Økologiske kartofler giver typisk op mod 60 pct. af de konventionelt dyrkede - med 2011 som en undtagelse, fordi procenten det år kom under 40.
Ydelsen hos økologiske køer ligger omkring 90 pct. af ydelsen hos konventionelle køer.
50-60 pct. i Sverige
I Sverige skulle man have nået at 20 pct. af afgrøderne var økologiske med udgangen af 2013. Med udgangen af 2012 var man kun nået til 15,7 pct.
Udbytter i økologisk korn typisk er 50-60 pct. af konventionelt dyrkede afgrøder. For spisekartofler var procenten i 2012 på 46,3.
Gunner Buck