< Tilbage

Der skal være plads til alle typer landbrug23-10-2013 - 12:55

 

Økonomi, unge, selveje - tre nøgleord for L&F’s nye viceformand, der efterlyser familieværdier - og har knubbede ord til erfagrupper


Jeg ved godt, at folk er ved at brække sig over snakken om flere kvinder i bestyrelserne. Men vores anden tilgang til tingene kan måske løse op for nogle hårdknuder, siger Lone Andersen. Foto: Hanne Gregersen.

 

Af Hanne Gregersen
freelance journalist

Som formand for Familielandbruget er Lone Andersen ikke alene viceformand i Landbrug og Fødevarers primærbestyrelse. Hun sidder også i virksomhedsbestyrelsen og i formandskabet for den samlede organisation.

En betragtelig mundfuld, som hun med en vis ydmyghed er ved at gnave sig ind på. Derfor vil hun ikke komme med bombastiske programerklæringer her og nu. Gået på klingen erkender hun dog, at hun er dybt optaget af økonomi, selvejet og de unges muligheder i erhvervet. 

Og så synes hun, det er på tide, de familiemæssige værdier kommer tilbage på dagsordenen. 

- I L&F er vi med god grund meget optaget af rammevilkår og konkurrenceevne, siger Lone Andersen. 

- Men landbruget er blevet så meget big business med spekulation i udenlandske valutaer og renteswap, at det koster blod, tårer og mange brudte familier.

 

Erfagrupper har sejret

Det er hovedsageligt Vor Far, der har kørt løbet godt sekunderet af ivrige rådgivere, banker og erfagrupper, mener hun og erklærer sig som stor fan af erfagrupper – bare ikke lige her. 

- I hele denne eufori har erfagrupperne udgjort et gruppepres i stedte for at være kollegiale fora, siger hun. 

- Samtidig har banker og rådgivere fortrængt, at det ikke kun er mandens arbejdsplads, der spekuleres i. Det er også konen og børnenes hjem, tilværelse og lokale netværk. Derfor må vi frem til, at familiens trivsel tænkes ind i ethvert større skridt, der tages på bedriften. Går man med et storlandbrug i maven, skal man afstemme forventningerne med familien og sig selv. Vil man sidde som en direktør på sin virksomhed, og er familien indforstået?

For Lone Andersen er vækst ikke er et fyord. Hun vil slås for, at der er plads til landbrug i alle størrelser og driftsformer, for mangfoldigheden styrker erhvervet – også i forhold til befolkningen, lyder hendes vurdering. 

 

Tryghedsnarkomaner

Den nye viceformand vil gerne fremelske iværksætterånden blandt landbrugets unge. Det er betydeligt sjovere at få sit eget landbrug til at gro, end at gå som bestyrer hos andre, mener hun. 

Hun erkender, at den største hurdle for de unge er bankernes påholdenhed, men hun mener også, at krisen har gjort mange til tryghedsnarkomaner. Derfor er det vigtigt at få ryddet ud i alle skæve og overflødige regler, der forpester tilværelsen for dem, der vil og tør. 

Lone Andersen indrømmer, at det ikke er ny tale, men hun tror på, at hun som kvinde, har en anden tilgang til tingene, der måske kan åbne døre.  

 

BL har valgt form

Først for står hele vandplan-problematikken med indsigelsesfrist den 23. december. Hun bakker helt op om den linje Landbrug & Fødevarer fører, og hun lader sig ikke skræmme af, at flere tusinde landmænd samtidig vælger at være medlem hos Bæredygtigt Landbrug.

- Bæredygtigt Landbrug har valgt deres form, siger hun, men jeg tror mere på vores tilgang med en dialog, så der lyttes til os i de fora, hvor vi sidder. 

Og så kommer det med et strejf af den dristighed, der har bragt hende frem til viceformandsstolen:

- Jeg mener, Landbrug & Fødevarer er dygtigere. Vi ser erhvervet i sin helhed og ikke kun ud fra miljø og næringsstoffer, ligesom vi opererer i EU-systemet. Her fødes mange regler, som siden kan få betydning for os.

< Tilbage