< Tilbage

Sojaimporten kan reduceres med 25 procent29-10-2013 - 15:49

 

Hvis danske landmænd får lov at gøde som andre landmænd i EU, kan importen af soja, som bruges til bl.a. svinefoder, reduceres med op til 25 pct.

2200 deltog i svinekonkressen i Herning - fem procent flere end sidste år. Foto: Helge Lynggaard

Restriktive danske kvælstofsærregler er skyld i, at danske landmænd opnår et lavere udbytte og høster korn med lavere proteinindhold end deres europæiske kollegaer.  Aarhus Universitet offentliggjorde i sidste uge tal, som viser, at Danmark undergødsker markerne, og at udbytterne kunne hæves med 3-5 hkg pr. ha. Den lave kvælstoftilførsel til svineproducenternes marker har også betydet, at proteinindholdet i korn er faldet ca. 2 pct. gennem de seneste 20 år.

Videncenter for Svineproduktion opgør det til et samlet tab på mere end 420 mio. kr. årligt for de danske svineproducenter på grundlag af en selvforsyningsgrad på 60 pct. Tabet udgør ca. 18 kr. pr. gris fra foster til slagtning.

-Hertil kommer at hvis vi bare kunne gødske optimalt, vil kornets proteinindhold stige 2 procentpoint, hvilket vil reducere sojaimporten med op til 25 pct., og vi ville få en mere bæredygtig produktion og samtidig opnå en højere selvforsyningsgrad, sagde formanden for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen på svinekongressen i Herning.

Han er træt af, at hans europæiske kollegaer må udbringe husdyrgødning, svarende til 170 kg kvælstof pr. ha, mens danske svineproducenter kun må udbringe op til 140 kg kvælstof pr. ha.

-De restriktive danske særregler giver et samlet tab på mere end en halv mia. kr. for danske svineproducenter. Der er brug for et kærkomment løft af den generelle landbrugsøkonomi. Og samtidig vil vi kunne glæde os over, at vores produktion bliver betydelig mere bæredygtig, fordi langt mindre soja skal transporteres over store afstande, sagde Lindhart B. Nielsen.   

 

< Tilbage