< Tilbage

Forårsrengøring i grovvarebranchen18-04-2013 - 09:39

 

Fensmark Service ApS har specialiseret sig i at rense kornlagre og siloer og er nu ved at etablere en afdeling i Trekantsområdet

Kornlagre renses både invendigt og som her udvendigt, når mostæppet skal fjernes. Foto: Fensmark Service.

 

Af Helge Lynggaard

 

Selv om forårsarbejdet i marken dårligt er kommet i gang endnu, er kornlagre allerede ved at blive gjort klar til næste høst. 

- Derfor har vi nu nogle travle måneder, hvor vi rengør kornlagre for støv og skidt, så de står klar til høst, fortæller Arne Møllebro, Fensmark Service ApS.

Virksomheden har specialiseret sig i at klare rengøringsopgaver for grovvarebranchen. Det omfatter foruden indendørs rengøring på kornlagre, i siloer og foderfabrikker også udvendig rengøring af store tagflader.

- Mange hyrer os til større rengøringsopgaver fordi den faste medarbejderstab mange steder er så minimal, at der ikke er tid til den slags opgaver. Vi har desuden det rigtige udstyr og erfarne folk, der ved, hvordan opgaven bedst løses, fortæller Arne Møllebro til Grovvarenyt.

Han siger videre, at det bestemt heller ikke er alle, der har lige stor lyst til at klatre op i en 35- 40 meter høj silo for at rengøre den indvendigt.

- Vi gør rigtigt meget ud af sikkerheden, når vi for eksempel arbejder i en silo. Vi arbejder fra en ”gyngestol,” der er fastspændt i toppen af siloen. Og skulle uheldet være ude, er medarbejderen sikret ved hjælp af en ekstra line, fortæller Arne Møllebro.

- Man skal have stor respekt for at arbejde under sådanne forhold. Ikke kun den første time. Også når man har arbejdet der i to dage, understreger Arne Møllebro.

 

Serviceleder i Jysk Rengøring

Arne Møllebro startede Fensmark Service Aps i 1996. Arne Møllebro havde forinden været serviceleder i Jysk Rengøring, som gjorde rent i fødevarevirksomheder og han havde været driftsleder i et større hønseri.

Han startede med en enkelt højtryksrenser og rengjorde stalde på Sjælland.

Men det har siden udviklet sig, og nu har virksomheden med tre-fire medarbejdere rengøringsopgaver for grovvarebranchen, gartnerier og landbrug over hele landet og i Sydsverige.

For at spare på transporten fra Sjælland er virksomheden ved at etablere en afdeling i Trekantsområdet.

 

Specialopgaver for foderstofbranchen

- Vi har efterhånden løst mange specialopgaver for foderstofbranchen. Blandt andet har vi nedvasket en hel fabrik, der skulle gå fra at producere foderstoffer til at producere fødevarer og som derfor skulle godkendes af Fødevarekontrollen.

Vi har også prøvet at nedblæse to siloer på 25 meters højde indvendigt, hvor det viste sig, at der lå ti tons foder i bunden, der ikke kunne lukkes ud. Her måtte vi blæse med højtryk kombineret med en masse skovlen, før det løsnede sig, fortæller Arne Møllebro.

-Vi har også rengjort en høj silo og efterfølgende malet den indvendigt lige som vi har renset tagrender i 35 meters højde.

 

Skraber mos af store tage

- Som noget nyt har vi udviklet en skraber, der på de meget store lagerhaller skraber kraftig mos af tagene. Det sker ved hjælp af en maskine, der kører på tagryggen og så kører skraberen op og ned af taget derfra. Faktisk klarer maskinen tre arbejdsoperationer, for den vander først mosset for at blødgøre det, derefter skrabes mosset af og i tredje operation giver vi taget noget alge- og mosbekæmpelsesmiddel.

Når Arne Møllebro og hans medarbejdere har overstået forårsrengøringen i grovvarebranchen og høsten er gået i gang, rykker de videre til et stort gartneri.

- Har bruger vi hvert år et par måneder på at rense glas, så lyset bedre kan trænge igennem. I modsat fald skulle gartneriet bruge mere strøm til belysning, men det er en bedre forretning at rense glassene, så det naturlige lys kan trænge ind, fortæller Arne Møllebro, som også har rengøringsopgaver i svinestalde, hønsehuse og minkstalde.

 

 

< Tilbage